Ukrajna újabb 1,5 milliárd eurót kapott: az Európai Bizottság szerint minden szakpolitikai feltételnek megfelelt

2023. december 21. 16:03

„Ukrajna jelentős előrelépést ért el a jogállamiság megerősítése terén” – olvasható a bizottság közleményében.

2023. december 21. 16:03

Az Európai Bizottság csütörtökön újabb 1,5 milliárd euró támogatást folyósított Ukrajnának a 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi segélycsomag (MFA+) utolsó részleteként – közölte a brüsszeli testület.

Így a teljes támogatás elérte a maximális 18 milliárd eurót, ami az eszköz történetének legnagyobb makroszintű pénzügyi támogatási művelete. Ezzel az eszközzel az EU stabil, kiszámítható és jelentős pénzügyi támogatással segítette Ukrajnát abban, hogy 2023-ig fedezze azonnali finanszírozási szükségleteit.

A hitel formájában nyújtott támogatás célja az volt, hogy segítsenek Ukrajnának a bérek és nyugdíjak kifizetésében,

valamint az alapvető közszolgáltatások, például a kórházak, iskolák és az áttelepített emberek lakhatásának fenntartásában. Lehetővé teszi továbbá Ukrajna számára a makrogazdasági stabilitás biztosítását és az Oroszország indította háborúban lerombolt infrastruktúra helyreállítását – áll a brüsszeli végrehajtó EU-testület közleményében.

A csütörtöki kifizetésre azt követően kerül sor, hogy a bizottság megállapította:

Ukrajna sikeresen végrehajtotta a megállapított szakpolitikai feltételeket

és eleget tett a jelentéstételi követelményeknek, amelyek célja a pénzeszközök átlátható és hatékony felhasználásának biztosítása.

„Ukrajna jelentős előrelépést ért el a makroszintű pénzügyi stabilitás fokozása terén a csőd- és fizetésképtelenségi keretrendszer javításával, valamint a jogállamiság megerősítése terén, például a Korrupcióellenes Ügyészség függetlenségének megerősítésével” – olvasható a bizottság közleményében.

A bizottság üdvözölte, hogy Ukrajna növelte a jogi intézmények hatékonyságát például a korrupcióellenes hatóság vezetőjének kinevezése és a bírák kiválasztási folyamatának javítása által. A testület szerint Ukrajna jelentős előrelépéseket tett energiarendszerének javítása terén is.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: OZGE ELIF KIZIL / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2023. december 23. 05:22
Megint pénzhez hozzá jutott , saját céljára folytathatja az amerikai kötvények vásárlását .
wwoman-2
2023. december 22. 22:05
Jogállamiság?? Ebből a szóból is egy vicc lett.
kőbaltás
2023. december 22. 18:13
Bárcsak megint igaza lenne Orbán Viktornak abban, hogy az Uniót meg kell változtatni. Sajnos kevés erre az esély. Az USA által irányított EU balliberális többsége a jövő évi választáson sem fog értékelhető mértékben megváltozni. Ha szükséges elcsalják a szavazás eredményét,mint ahogy Trump és Biden esetében is elcsalták. Ezenkívül mozgósítani fogják az összes illegális bevándorlót Nyugat-Európában. Nem kizárható,hogy számunkra a kilépés az egyetlen lehetőség a szuverenitásunk megvédésére, bármekkora rizikóval jár. A szóba jöhető szövetségesek Törökország Oroszország,és Kína. Mi keletről jöttünk,és soha nem tartoztunk a Nyugathoz. Már a pozsonyi csata is arról szólt,hogy el akartak takarítani minket innen. Nincs egyetlen olyan momentum a történelmünkben ami azt igazolja,hogy a Nyugattal vagyunk egy hajóban. Az ellenkezőjére viszont hosszasan lehetne sorolni a tragikus eseményeket. Az Unióból,és a NATO-ból való kilépés sajnos nem zárható ki a megoldások közül.Nem lennénk egyedül.
2023. december 22. 08:34 Szerkesztve
A Tansparency International korrupciós listája szerint Ukrajna évek óta javul, Magyarország évek óta romlik. Ebben az ütemben körülbelül 5 év múlva Magyarország lesz a korruptabb ország. A messze legkorruptabb mind közül Oroszország, nem véletlen ők kakadu legjobb barátai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!