Új időpontban ünneplik az ukránok a karácsonyt

2023. december 21. 08:50

Ez is egy újabb lépés az orosz befolyás minden nyomának felszámolására – írta a Reuters.

2023. december 21. 08:50

Az ukránok egy új rendszer értelmében ettől az évtől máskor ünneplik majd a karácsonyt, mint az orosz ortodoxok. Ez is egy újabb lépés az orosz befolyás minden nyomának felszámolására – írta a Reuters.

A lap ismertette, hogy az ukránok többsége ortodox keresztény, így normál esetben január 7-én kellene, hogy ünnepeljen. Azonban az új rendszer szerint, az ország fő egyházának beleegyezésével 

a többi európai országhoz hasonlóan december 25-én ülik majd meg a szeretet ünnepét.

A Reuters emlékeztetett, hogy Moszkva 2022-es februári támadása sok ukránt arra késztetett, hogy elutasítsa az orosz nyelvet és kultúrát, többek között a Kijev korábbi uralkodójához fűződő történelmi kötődéseket.

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: OZGE ELIF KIZIL / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lovag69
2023. december 30. 11:11
“…így normál esetben január 7-én kellene, hogy ünnepeljen”. Nincs ilyen, hogy “normál esetben”. Az Ortodox Egyházban a XX. sz. első fele óta eleve kétféle naptár használatos, és az egyes helyi egyházak döntésén múlik, hogy melyiket használják. A helyi egyházak nagyobb része (konstantinápolyi, alexandriai, antiochiai patriarchátusok, görögországi, ciprusi, román, bolgár egyházak) már régóta az ún. újnaptárat (másik nevén: javított julián naptár) használják, ami lényegében a Gergely-naptár. A helyi egyházak egy része (pl. az orosz, a szerb, a georgiai egyház, a jeruzsálemi patriarchátus) viszont maradt az ún. ónaptárnál (julián naptár). Ez 13 nap “késésben” van, így az ónaptáros helyi egyházak minden dátumhoz kötött ünnepet 13 nappal később ünnepelnek. Ezért van az is, hogy az ónaptár szerinti Karácsony január 7-én van (azaz az ónaptár szerinti december 25-én). Nincs ezzel semmi gond; mindkét naptár egyenrangú az Ortodox Egyházban; ma már egyik sem “normál” a másikhoz képest.
Kozmosz
2023. december 23. 00:56
Ja, lájkbajnok. Téged meg apád szült, farral.
Kybon
2023. december 21. 18:16
Hogy mikor született Jézus, majd megmondom ÉN...!
herceg-3
2023. december 21. 16:55
"Új időpontban ünneplik az ukránok a karácsonyt" Remélem, ez lesz az utolsó nekik! :D :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!