Tarjányi Péter: Európának fel kell készülnie az önvédelemre

2023. december 20. 19:31

A biztonságpolitikai szakértő szerint 2023 a „meglepetések és csalódások éve volt”.

2023. december 20. 19:31
null

Az Index Forintvonal című műsorának volt a vendége Tarjáni Péter, aki a 2023-as év és az orosz-ukrán háború alakulása mellett a kontinenst érintő jövőbeli kihívásokról is beszélt. A biztonságpolitikai szakértő szerint a következő évek során új fegyveres konfliktusok is kialakulhatnak, amelyek miatt az Egyesült Államoknak és Európának különböző frontokon, egyszerre kell majd harcolnia.

Tarjányi Péter a 2023-as évet a „meglepetések és csalódások éveként” jellemezte.

A biztonságpolitikai szakértő szerint a Nyugat leginkább azért csalódott, mert abban bízott, hogy az Oroszország elleni gazdasági szankciók és az ukrán ellenállás sikeres lesz, azonban idén ezek egyike sem hozta meg a kívánt eredményt.

Tarjányi szerint a legnagyobb meglepetést idén az okozta, hogy bár korábban próbálták titkolni, mára nyilvánvalóvá vált, hogy 

Oroszország, Kína, Észak-Korea és Irán egyfajta katonai blokkot alkotnak a Nyugattal szemben.

A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, hogy ha a következő években fegyveres konfliktus alakul ki a két nagy blokk között, akkor több fronton is várhatóak majd harcok. Tarjányi szerint az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek főként a Dél-kínai-tengeren kell számolnia kihívásokkal, míg Európának az orosz támadástól kell majd tartania, ezért utóbbinak fel kell készülnie arra, hogy önállóan védelmi stratégiát alakítson ki.

Tarjányi Péter a jövő évvel kapcsolatban azt mondta, hogy 2024-ben biztosan nem fog véget érni a háború Ukrajnában, mivel szerinte a felek kivárják egymást. A nagy kérdés az lesz, hogy a Nyugat hajlandó és képes lesz-e továbbra is pénzügyi támogatást nyújtani az ukránoknak, ami erősen függ attól, hogy ki nyeri majd az elnökválasztást az Egyesült Államokban a jövő év novemberében.

A teljes beszélgetésről készült videót itt tekintheti meg:

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Roman Chop / Global Images Ukraine via Getty Images
 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Xplorator
2023. december 22. 11:17
Má megin ez a bunkó kopasz rendőr? Ki szerint kell komolyan venni olyan valakit aki a zakója alatt kapucnis pulcsit visel?
ügyvéd
2023. december 21. 17:01
Ez egy komplett idióta. Az oroszok soha nem támadnák meg a NATO-t.
catalina11
2023. december 21. 10:44
hát ugyi Tarjányi elvtárs, itt igazából egy ország szítja a tüzet, a zsidók uralta USA! a zsidó Rosenthal: "Ez az igazság még a fajankónak is nyilvánvaló lesz, amint a történelmet vizsgálja és látja, hogy az összes háborút fehér a fehér ellen vívta, hogy mi nyeregben maradhassunk. Kezünkben volt Anglia a forradalmi háború alatt, Észak az amerikai polgárháborúban, és Anglia valamint Amerika az első és második világháborúban. "
catalina11
2023. december 21. 10:41
Tarjányi Péter a 2023-as évet a „meglepetések és csalódások éveként” jellemezte." hát neki tényleg csalódást hozott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!