Kinek dolgozik az idő, ki bírja tovább a háborút? – Világrend

2023. december 20. 17:04

Az ukrajnai háború 2023-as tanulságairól és 2024-es lehetséges kimeneteleiről kérdeztünk két biztonságpolitikai szakértőt. Év végi összefoglaló háborús elemzés podcast-műsorunkban.

2023. december 20. 17:04
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Oroszország nem adja fel befolyási övezetét, az orosz Közel-Külföld stabilitása számára biztonsági prioritás, amelyért hatalmas áldozatokat is kész meghozni. A Nyugat pedig tudja, hogy Ukrajna elengedésével saját biztonsági rendszere rendülne meg az orosz közvetlen, és kínai távoli fenyegetéssel. A felek között egyelőre nincs meg a bizalmi kapcsolat arra, hogy egy új, mindenki biztonsági igényeire garanciát nyújtó, európai biztonsági rendszer alapjairól megindulhasson a párbeszéd. 

Az ukrajnai háború tanulságairól szóló beszélgetésben a következőkről esett szó:

– Elérheti-e célját a háborúval Oroszország: Ukrajna meggyengítését, és elérheti-e célját az Egyesült Államok: Oroszország meggyengítését? 

– Melyik fél tudja tartalékokkal bírni az elhúzódó háborút?

– Milyen reális exit-stratégiái lehetnek a háborús feleknek?

A műsor vendégei: Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense és Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, a Milton Friedman Egyetem oktatója.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--


 

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
P_F_Juli
2023. december 20. 21:09
Az országok méretét és nyersanyag gazdagságát, valamint létszámát tekintve sokkal egyszerűbb megmondani, hogy ki bírja tovább. Az oroszok a szankciók ellenére nem omlottak össze, nem kell nyersanyagért koldulniuk, vannak pénzéhes tranzitszállítók azokra az alkatrészekre és termékekre, melyekben szűkében vannak - mi lehet a gondjuk. Amerika pedig bezárhatja a boltot, ha az oroszok az uránnal való ellátásukat leállítja, és talán van még ezen kívül is más hasonló ütőkártyájuk. Európa padlón, és az EU-nak nincs ideje leginkább Az oroszoknak idejük van, mindig is volt, Kína a saját érdekében mellettük áll - nincs szükség politikai elemzőkre a kérdés eldöntéséhez. A tények önmagukért beszélnek.
templar62
2023. december 20. 18:19
Az oceánok alatti internetkábelek még épek . A műholdak még nincsenek megszórva ellenkező irányból érkező söréttel .
templar62
2023. december 20. 18:14
" Az ember élte kezdetén , Nem volt akkor gazdag és szegény . Míg Ádám ásott , Éva szőtt , Ki látott akkor vámszedőt ? YouTube : " Geyers schwarcen haufen ... "
__iX
2023. december 20. 18:10
Mindketten libsi-konform szakértők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!