Szabadságvesztésre ítélték Mariusz Kaminskit, korábbi lengyel belügyminisztert

2023. december 20. 16:11

A PiS képviselőjét ugyanebben az ügyben Andrzej Duda elnök korábban már kegyelemben részesítette.

2023. december 20. 16:11
LUKASENKA, Aljakszandr; KAMINSKI, Mariusz

Kétéves szabadságvesztésre ítélte szerdán másodfokon a varsói kerületi bíróság Mariusz Kaminskit, a lengyel korrupcióellenes hivatal (CBA) volt vezetőjét, akit ugyanebben az ügyben Andrzej Duda elnök korábban már kegyelemben részesített.

Az ítélet jogerős, Kaminski azonban a jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) képviselőjeként mentelmi jogot élvez.

A PiS kormányában november végéig a belügyminiszteri posztot betöltő politikus „merő jogtalanságnak” nevezte a bírósági döntést, amely szerinte „megvetésre méltó”, ezért „nem veszi tudomásul”.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ügy előzménye, hogy 2015-ben egy varsói bíróság úgy találta, hogy Kaminski 2007-ben, a PiS első kormányzása idején – színlelt vesztegetéshez folyamodva – megszervezte az általa akkor irányított CBA provokációját, melynek eredményeként a mezőgazdasági minisztérium egyik hivatalnokát korrupcióval vádolták meg. Kaminskit emiatt 2015-ben háromévi börtönbüntetésre ítélték, és tíz évre eltiltották a közügyektől. Az ítélet nem volt jogerős.

A politikust 2015 novemberében Andrzej Duda államfői kegyelemben részesítette, az ügyet a bíróság megsemmisítette.

A megsemmisítést azonban a lengyel legfelsőbb bíróság idén júniusban érvénytelenítette, és újból bírósági elé utalta. A taláros testület arra hivatkozott, hogy egy nem jogerős ítélet esetén az államfői kegyelem nem lehetséges.

A szerdai bírósági döntés szerint Kaminski cselekedete „sértette az állam iránti bizalmat, és veszélyeztetettség érzését keltette az állampolgárokban”, miközben „a demokratikus államban (...) a hatóságoknak úgy kell cselekedniük, hogy ne sértsék az állampolgárok biztonságérzetét”.

Kaminski mellett a CBA további három volt magas beosztású munkatársát is elítélték, akik 2015-ben szintén államfői kegyelemben részesültek. Közülük kétéves szabadságvesztést szabtak ki Maciej Wasikra, aki december elejéig belügyminiszter-helyettes volt a PiS kormányában.

Malgorzata Paprocka, az államfői hivatal államtitkára a PAP hírügynökségnek szerdán elmondta:

az államfői kegyelmet az alkotmányos előírások fényében továbbra is érvényesnek tartja.

Szymon Holownia, a parlamenti alsóház (szejm) elnöke újságíróknak úgy nyilatkozott: amennyiben megkapja a megfelelő bírósági beadványt, „döntést kell kiadni” Wasik és Kaminski képviselői mandátumának megszüntetéséről. Az ügy azonban példa nélküli, ezért elemezni kell – fűzte hozzá Holownia.

(MTI)

Nyitóképen középen: Mariusz Kaminski. Forrás: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2023. december 22. 15:01
Egy jogállamban tilos ugyanazért a vétségért valakit kétszer megbüntetni, vagy kétszer bíróság elé citálni.
khomeini
2023. december 21. 08:23
Nem is értem, hogy lehet olyan, hogy egy államfői kegyelmet egy bíróság megfütyül?
rockercicc
2023. december 21. 00:33
Mindenhol megússzák ezek a gennyes féreg politikusok. Rég a sitten kéne rohadnia!
2023. december 20. 18:25 Szerkesztve
Az igazságügyet senki sem alakíthatja át igazságosra. Azt az eu nem hagyja. Maradjon csak jogszerű. Ha abba se fér bele, akkor az a lényeg, hogy liberális legyen és érzékenyített.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!