Oroszország fenyegeti Romániát: Amennyiben az F-16-os gépek felszállnak Románia területéről, azt Moszkva úgy fogja tekinteni, hogy az ország részt vesz a konfliktusban

2023. december 14. 08:17

Oroszország szerint ha Románia nem veszi figyelembe a kérést, akkor rákényszeríti arra, hogy intézkedéseket tegyen.

2023. december 14. 08:17
null

Oroszország Külügyminisztériumának szóvivője, Maria Zakharova kijelentette, hogy „tekintettel az ukrán légi bázisinfrastruktúra jelentős részének megsemmisülésére, nagy valószínűséggel az F-16 taktikai harci repülőgépek, melyeket a NATO tagállamok a Ukrajnai fegyveres erők számára átadnak, Lengyelország, Szlovákia és Románia légi bázisairól fognak felszállni” – írja a News.ro.

Az EBESZ december 13-ai plenáris ülésén Konstantin Gavrilov, orosz küldöttség vezetője kijelentette, hogy Oroszország határozottan figyelmezteti, hogy 

az említett államok területén az F-16 taktikai harci gépek használata Moszkva számára azt jelenti, hogy ezek az országok részt vesznek az ukrajnai konfliktusban, és Oroszországot arra kényszeríti, hogy megfelelő intézkedéseket tegyen

– áll az Orosz Föderáció bukaresti nagykövetségének közleményében.

Gavrilov az EBESZ-nél ismételte meg Vlagyimir Putyin nemrégiben kifejtett álláspontját, miszerint Ukrajna már nem létezhet államként. 

Álláspontja szerint Az EU és a NATO országainak hidegvérű részvétele az eseményekben Ukrajnában nem hozta meg a kívánt eredményeket a kijevi rezsimnek, hanem csak az amerikai hadiipar gazdagodott meg. 

Ukrajnának nincs saját bázisa, ideológiája, ipara és pénze, tehát jövője sincs.

– mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. 

F-16 sugárhajtású repülőgépek. Forrás: Inquam Photos / George Calin

A konfliktus mögött az áll, hogy Románia múlt hónapban felavatta a Feteşti légitámaszponton, ami az F-16 repülőgépek pilótaképzőközpontja lesz. Románia légierőjének F-16 repülőgépeit fogja képezni, de a létesítmény nyitva áll szövetséges és partner légitámaszok pilótái számára is, beleértve Ukrajnát is.

Nő a feszültség a két ország között

A romániai és az orosz kapcsolatok rendkívül feszültté váltak, miután Oroszország 2022. február 24-én megtámadta Ukrajnát, amit Bukarest hevesen elítélt. Június 8-án a Román Külügyminisztérium bejelentette a bukaresti hatóságok döntését, miszerint csökkentik az Orosz Föderáció diplomáciai és technikai-adminisztratív személyzetét Romániában, a számát korlátozva annak a szintre, amely a romániai diplomáciai és technikai-adminisztratív képviseletéhez közel áll. 

Így az Orosz Föderáció diplomáciai és technikai-adminisztratív állásainak összesített száma 61%-kal, a személyzet effektív számának pedig 55,5%-kal csökkent

– közölte a külügyminisztérium.

Augusztus elején Moszkva, válaszként, kvótákat vezetett be Románia diplomáciai és konzuli intézményeinek személyzeti létszámára Romániában.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Orhan Cicek / Anadolu via Getty Images

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. december 21. 22:29
Várjuk a magyarázatot, hogy egy román reptérről felszálló, tegnap még román felségjelű gép, amit akár az ukránok kiképzése miatt akár egy román is vezethet, az miért számít majd ukránnak és miért nem miért nem lesz köze Romániához. Talán itt lehet a leglátványosabb a nyugati fegyvergyárak legfőbb érdeke: a készletkisöprés a régi fegyvereknél.
Menhetten
2023. december 15. 15:01
Rómániában nincs egy Orbán, akit Putyin madzagon rángat?..
Anyádcsipája
2023. december 15. 12:36
És mi lesz a válasz? NATO-tagországot nem fog Oroszország megtámadni, mert azzal veszítene mindent, amit eddig úgy-ahogy elért. Majd lesz hivatalos jegyzék, szankciók orosz részről, amit Románia mosolyogva fogad. Egyre inkább igaz, hogy egy kis VH zajlik Ukrajnában, abban az országban, aminél korruptabbat még az Orbán-fóbiások sem tudnak mutatni, abban az országban, ahol majdnem mindenki gyakorló alkoholista, s ahol hiába vannak ásványkincsek, termőföldek, gazdaságilag nullák. Ott kóstolgatja egymást a NATO és az oroszok köré tömörülő tobbi ország. Alakul a BRICS, szorosabb a Kínai-Orosz kapcsolat, s ezért fontos, hogy Európa peremén legyen a gócpont. Érezze az öreg kontinens, hogy van mit vesztenie.
august
2023. december 15. 12:27
A következő cikkben a kedves médiamunkások azt fogják írni, hogy a villamosművek megfenyegette a kedves állampolgárokat, ha belebrúzolnak a konnektorba, mind meg fognak halni? Vagy a MÁV fenyegeti a kedves utasokat, hogy aki fölmászik a vonat tetejére az szénné fog égni? Borzasztóak ezek a címadások, megerőszakolják a nyelvet, és a logikát is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!