Netanjahu szerint ekkor érhet véget a háború

2023. december 26. 21:40

Az izraeli miniszterelnök az amerikai sajtóban megjelent véleménycikkben írta meg kedden Izrael előfeltételeit a Gázai övezetben zajló katonai beavatkozás lezárásához.

2023. december 26. 21:40
null

Benjámin Netanjahu, a The Wall Street Journal napilapnak írt véleménycikkében három pontban foglalta össze, mire van szükség a békéhez: ide sorolta a radikális iszlamista Hamász megsemmisítését, a Gázai övezet demilitarizálását, valamint a palesztin társadalom deradikalizációját.

Az írás szerint amennyiben ezek teljesülnek, úgy létrejöhet a béke Izrael és a szomszédjaként élő palesztinok között a Gázai övezetben.

Benjámin Netanjahu szerint a Gázai övezet demilitarizálásához tartozik annak szavatolása, hogy a régió ne szolgálhasson kiindulópontként az országa elleni támadáshoz. Hozzátette, hogy a Gázai övezet körül ideiglenes biztonsági övezetet kell létrehozni és olyan ellenőrzési mechanizmust bevezetni, amely megfelel Izrael biztonsági igényeinek, illetve megteremti, hogy Egyiptom felől ne juthasson be fegyver a palesztinok lakta területre.A palesztin társadalom radikalizációtól való megtisztításával kapcsolatban az izraeli kormányfő azt írta, hogy az

 iskoláknak az élet értékének tiszteletét kell tanítaniuk és nem a halálét, a muszlim papoknak, az imámoknak fel kell hagyniuk azzal, hogy a zsidók elleni gyilkosságra buzdítsanak, valamint a palesztin társadalomnak át kell alakulnia, hogy a terrorizmus támogatása helyett, a terrorizmus elleni küzdelmet válassza.

Benjámin Netanjahu egyik tanácsadója kedden az amerikai médiának nyilatkozva azt hangoztatta, hogy kormánya és az Egyesült Államok adminisztrációja között vannak ugyan véleménykülönbségek, de a háborút tekintve egy oldalon állnak.

Mark Regev, az izraeli miniszterelnök szóvivője a a CNN hírtelevíziónak adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy a két fél odafigyel arra, amit a másik mond, és a Hamász elpusztításának céljában egyetértés van közöttük. Megjegyezte, hogy a Gázai övezet újjáépítése csak azt követően történhet meg, hogy Hamászt megsemmisítették.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Tuomas A. Lehtinen / Getty images

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. december 27. 20:38
A háború akkor érhet véget, amikor az utolsó gyilkos zsidót is kiírtjak a világ legtávolabbi sarkában is. Veled kell kezdeni bibi!
Hillary Clinton bázisdemokrata
2023. december 27. 07:33
A kutyát nem érdekli a merengésed, Palesztinában Izrael a megszálló és ők hajtanak végre etnikai tisztogatást a világ szerint.
ZZoltan
2023. december 27. 01:49
Mit hazudozik össze-vissza a zsidó terrorállam vezeetője... Miközben éppen a keresztény palesztinok ezreit mészárolják Karácsony szent napján. Nagyon ráfér már izrahellre egy nagy pofánb@szás.
Kozmosz
2023. december 27. 00:15
Nem látok 15 hozzászóllást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!