Német védelmi miniszter: Németország nem Ukrajna szövetségese

2023. december 06. 13:46

Boris Pistorius elutasította azokat a kritikákat, hogy Berlinnek kötelezettsége lenne Kijevet támogatni.

2023. december 06. 13:46

Németország mindent megtesz annak érdekében, hogy Ukrajnának a szükséges katonai segítséget nyújtsa – jelentette ki Boris Pistorius német védelmi miniszter. Emlékeztetett azonban arra, hogy Berlin és Kijev nem ugyanannak a szövetségnek a része.

A ZDF német televíziónak adott keddi interjújában Pistorius elutasította azokat az állítások, amelyek szerint Németország direkt csak annyi fegyver Ukrajnának, hogy az nem veszítse el a háborút, de ne is tudja megnyerni.

„Azt szállítjuk, amit tudunk. Ugyanez vonatkozik szinte minden más szövetségesre és partnerre is” – mondta, hozzátéve, hogy „Németország nem szövetségese Ukrajnának, ezért ez nem is egy szövetségesi ügy”.

„Jelenleg azzal a problémával küzdünk, hogy bizonyos területeken a fegyveripar nem tud olyan gyorsan szállítani, mint amekkora a kereslet” – jelentette ki. A miniszter azt is megjegyezte, hogy miközben a fegyvergyártók mindent megtesznek a termelés növeléséért, Oroszország ugyanezt teszi.

Pistorius továbbá bírálta az EU idén márciusban bejelentett ambiciózus tervét, miszerint 2024 tavaszáig egymillió tüzérségi lövedéket szállít Ukrajnának, és megjegyezte, hogy ez irreális elvárás, és valószínűtlen, hogy teljesülni fog. Novemberig a blokk a tervezett mennyiségnek csupán egyharmadát szállította le.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2023. december 06. 21:33
Pisstorius is tagja annak az Alsó-Szászországi politikai mafiának, ahonnan Pfizeruschi is származik. Ezek mind csak a saját érdekeiket nézik és szarnak minden másra.... Gerinctelen férgek és árulók.
makapaka2
2023. december 06. 18:29
Ukrajna a legkorruptabb ország Európában, nem kellene senkinek sem tovább támogatni!
pesszimista
2023. december 06. 17:29
Az USA úgy iktatná ki végleg a Németeket és az ÚNIÓ-t is, hogy Ukrajna életben tartására kötelezné őket. Kérdés , hogy a halántékhoz szorított fegyverrel sikerül -e neki. Az, hogy az ÚNIÓ vezetői között is van ennek támogatottsága azon nincs mit csodálkozni , hisz annak idején még a lágerlakók között is találtak Kápókat.
Nasi12
2023. december 06. 17:18
Mindenki jobban járt volna ha maradnak a sisak szállításnál. Még az ukránok is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik