Nem fukarkodnak a hollandok: 18 F-16-os vadászgépet küldenek Ukrajnának

2023. december 22. 18:02

Az ország már augusztus óta fontolgatja a lépést.

2023. december 22. 18:02

Hollandia 18 F-16-os vadászgépet szállít Ukrajnának, hogy segítse a harcot Oroszország inváziója ellen – közölte a holland kormány pénteken. „Tájékoztattam Volodomir Zelenszkij elnököt kormányunk döntésünkről, miszerint 18 F-16-os vadászgépet bocsátunk Ukrajna rendelkezésére.

A gépek leszállítása az egyik legfontosabb eleme az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásról kötött megállapodásnak”

– írta Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök a X közösségi médiaplatformon.

A vadászgépek szállítása még függ a holland külügyminisztérium kiviteli engedélyétől és a személyzetre, valamint az ukrajnai infrastruktúrára vonatkozó kritériumok teljesítésétől – tette hozzá Rutte. Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter kifejtette, hogy a külügyminisztériumnak még meg kell győződnie arról, hogy a repülőgépek Ukrajnának való átadása megfelel-e az Európai Unió fegyverexportra vonatkozó követelményeinek.

Hága már augusztusban megerősítette, hogy szállítana Ukrajnának repülőgépeket,

miután megkapta az engedélyt az Egyesült Államoktól, ahol a harci gépeket gyártják. Hollandia korábban támogatta, hogy Romániában kiképzőközpontot hozzanak létre ukrán vadászpilóták számára, és öt harci gépet bocsátott a létesítmény rendelkezésére.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: KEIGO SAKAI / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon-2
2024. március 01. 01:08
taknyos libsik verik a kis metélt pöcsüket.... pedig még a Perzsa sah is kapott ezekből a fostalicskákból.. ... mikor is ?... ezer éve
letsgobrandon-2
2024. március 01. 01:04
pilótával képzett kiszolgáló személyzettel az 800 ember... rakéták meg a többi cucc... na hagyjuk
B_kanya
2023. december 24. 14:36
Tommaso 2023. december 22. 20:18 "Elismeréssel adózom az ukránok Hős Honvédő Háborújáért" Amit 2014.ben a Majdanon elbuktak, HÜLYE tomika az ogyesszai székházban égőkre, a Gorlovkai Madonnára és a halott donyecki gyerekekre veri, hogy ők pincében nőttek fel. Dicsőség a 20 millió elmenekült ukrán polgárnak.
B_kanya
2023. december 24. 14:33
lájkbajnok 2023. december 22. 23:32 "Ha Szardogánnak is küldenek párat, a türk-kipcsak banda feloldja a vétót. " Nem kell a félmilliós török sereg a szarosbrendonoknak :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!