NATO-főtitkár: Putyin örökre elvesztette Ukrajnát

2023. december 22. 13:20

Stoltenberg arra is rámutatott, hogy Oroszország rendkívül magas árat fizet a háborúért.

2023. december 22. 13:20
PUTYIN, Vlagyimir

Oroszország a háború következtében „örökre elvesztette Ukrajnát”, és a tavaly február óta tartó hatalmas katonai erőfeszítések ellenére sem lesz képes elérni háborús céljait – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a dpa hírügynökségnek karácsony előtt adott interjújában.

A főtitkár hozzáfűzte: az orosz katonai inváziónak az volt a célja, hogy Ukrajnát megakadályozza a közeledésben a NATO-hoz és az Európai Unióhoz. 

Ukrajna azonban most közelebb van a NATO-hoz és az Európai Unióhoz, mint valaha” 

– mondta Stoltenberg, megjegyezve, hogy ez „nagy stratégiai vereség Oroszország számára”.

„Putyin elnök örökre elvesztette Ukrajnát” – hangsúlyozta Stoltenberg arra utalva, hogy Oroszország évtizedekig befolyási övezetébe tartozóként tekintett Ukrajnára. A volt norvég miniszterelnök az interjúban arról is beszélt: biztos benne, hogy Ukrajna végül eléri célját, és csatlakozik a NATO-hoz. Stoltenberg arra is rámutatott, hogy Oroszország rendkívül magas árat fizet a háborúért.

Oroszországnak több száz repülőgép és harckocsik ezrei mellett mintegy 300 ezer fős vesztesége van – sorolta. „A gazdaságuk gyengébb. Politikailag elszigeteltebbekké váltak” – fűzte hozzá.

A NATO-főtitkár ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy 

nem lehet a háború gyors befejezésével számolni, mint mondta: nincs jele, hogy Putyin változtatna az irányvonalán, még a márciusban várható újraválasztása után sem.

Ukrajna közben demonstrálta, hogy képes megvédeni magát, és képes visszavágni, különösen, ha fegyvereket kap Németországtól és számos más NATO-szövetségestől – szögezte le Stoltenberg az interjúban.

(MTI)

Nyitókép: Alekszandr Zemljanyicsenko

 

Összesen 187 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cccbasatu
2023. december 25. 08:54
Özönlik az orosz energia és a nyersanyagok tömege Kínába és a világ más részeibe.A kínai hadi technika,elektronika és egyebek szinte folyamként áramlik Oroszországba.Ezzel együtt felpörgött a Kínai és az Orosz hadiipar és még Putyin nem is indította el a hadi gazdaságot!Szóval a nyugatnak esélye sincs egy hagyományos vagy atomháború megnyerésére!Szóval a nyugat térvesztése folyamatos.azaz nem versenyképesek.Gazdaságuk a nyersanyagok és energia hiánya miatt nem versenyképes.Ezt ők is tudják azért próbálták ill. próbálják megkaparintani Ukrajnát.De Putyin előre semlegesítette az ukrán ipari bázist és a nyersanyag -ill energia készleteket, amelyekhez a nyugat hozzáférhetne.Nos a fentiekkel az usákok is tisztába vannak mert ők tudják hogy szarba kerülnek nyersanyagok és energia hiányába.
cccbasatu
2023. december 25. 08:37
Ez a szarjancsi nem tudja hogy mit beszél.Oroszország többre képes mint ami látszik.Örülhet a nyugat hogy még nem tapasztalta ezt!Mellesleg a nyugati technika látványos csődöt mondott mert az Oroszok nagyon gyorsan hatástalanítják őket.Meg jósolhatom hogy az USA lassan kihátrál az ukik mögül mert ő nekik elég Ny-Európa uralása és félnek Kína globális hatalmától.
polárüveg
2023. december 23. 11:45
Amikor egy függésben lévő, nem széles látókörű politikus az "örökre" kifejezést használja, akkor azt legfeljebb ablakmosóhabnak lehet venni a szélvédőn, ami akadályozza a kilátást. (Fukuyama nem a barátja véletlenül, vagy nem egy szemináriumban okították őket?)
kalhana
2023. december 23. 08:32
Be kell csomagolni valami szép dobozba a közelgő ukrán vereséget és az USA kudarcát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!