A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Minden egy helyen: ezt lehet tudni a Macron–Orbán-találkozóról

2023. december 07. 11:11

Csütörtök este Párizsban egy munkavacsora keretében próbálja a francia elnök megpuhítani Orbán Viktort, hogy álljon be az uniós vezetők sorába Ukrajna támogatásában. A francia álláspont a magyar és az uniós között van, ő a megfelelő közvetítő – este kiderül, mire elég.

2023. december 07. 11:11
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Az EU vezetőinek december 14-15-i csúcstalálkozóján két ukrán téma is a terítéken lesz: az Ukrajna számára nyújtandó újabb, 50 milliárd eurós uniós támogatás, illetve az Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére vonatkozó uniós meghívás ügye.

A magyar miniszterelnök mindkét előterjesztést elutasítja, sőt,

arra kérte az Európai Tanácsot, hogy ezeket a kérdéseket vegye le a csúcs napirendjéről.

Az Euractiv összefoglalója emlékeztet: Orbán december 3-án az X-en azt posztolta ki, hogy az Európai Bizottság előterjesztése az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdésére „megalapozatlan és rosszul előkészített”, míg másnap a támogatási csomag kapcsán azt nyilatkozta, hogy a háború finanszírozása helyett az EU-nak a béke megteremtésére kellene fordítania az anyagi forrásait.

Az Oroszországgal jó kapcsolatokat ápoló Orbán „kemény dió”, következetes ellenállásának komoly következményei lehetnek – folytatja az uniós lap –, ugyanis

a Tanácsban ezekről a kérdésekről egyhangúan kell szavazni, a magyar vétó a projekteket meg tudja hiúsítani. 

Éppen emiatt érkezett november végén Budapestre a Tanács elnöke, Charles Michel, de minden jel szerint közbenjárása nem járt sikerrel, hiszen Orbán december 4-én neki írt levelében azt kérte, hogy a mostani EU csúcson ezekről az ügyekről ne kezdeményezzenek döntést.

Ezt is ajánljuk a témában

Egy újabb nagyágyú próbálkozik tehát csütörtök este, ezúttal Párizsban: Emmanuel Macron, ahogy márciusban már egyszer, most is az elnöki palotában látja vendégül a magyar miniszterelnököt – a francia és a magyar álláspont nem teljesen átjárhatatlan: 

a franciák is egy „stratégiai partnerségi egyezmény” megkötését látnának életszerűbbnek Ukrajnával 

a csatlakozási folyamat elindítása helyett, és az újabb uniós támogatás helyett inkább egy segélyalap létrehozását preferálnák, ahova minden tagállam annyit fizetne be, amennyit jónak lát. 

Az Euractiv megjegyzi még, hogy Orbán ezen viták közepette éppen arra vár, hogy végre megérkezzenek Budapestre a jogállamisági viták miatt a Bizottság által felfüggesztett uniós pénzek, illetve emlékeztet arra, hogy a márciusi találkozón Orbán és Macron egyetértettek abban, hogy Ukrajna ügyében „az európai országoknak egységet kellene mutatniuk”. 

 

Nyitókép: Emmanuel Macron és Orbán Viktor beszélgetnek az EU-CELAC csúcstalálkozó szünetében Brüsszelben 2023. július 17-én  (forrás: Jean-Christophe VERHAEGEN / AFP)
 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Intel
2023. december 07. 16:18
Eddig tartott az EU/USA végtelen türelme Orbán tekintetében. Most Macron átadja a selyemzsinórt és utána vége az illiberális demokráciának. Gyakorlatilag minden nemzetközi politikai tartalék föl lett használva.
konfitaltkacsa
2023. december 07. 15:35
A franciáknak úgy kell ukrajna mint egy púp hátukra. A francia mezőgazdaság padlót fogna egy ukrán csatlakozással. Nem biztos, hogy Orbán győzködése a program. A hülye 5letekből egyébként nincs hiány, pár éve felmerült Izrael eu-tagsága, ill. időről időre marokkó és tunézia is. Szerintem egyébként az Atlanti Egyesült Államok területszerzéséről van szó.
gyaloggos
2023. december 07. 15:34
AZT is tudja mindenki, hogy az USA nélkül a NATO LEPKEFING lenne, a TÖRÖKÖK nélkül meg még az sem!
gyaloggos
2023. december 07. 15:33
Robert-N ! SVÉDORSZÁG NATO -csatlakozásáról a szavazás halogatása - a végeredmény nem kérdéses - MAGYARORSZÁG részéről ÉRTELMETLEN, megmagyarázhatatlan. A törökök tudták, tudják, hogy miért, de Magyarország CSAK ! ROPPANT káros döntés!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról