Leszámolás lesz az EU és Magyarország között, mégpedig Ukrajna miatt – legalábbis erről ír a Politico

2023. december 05. 08:54

Egyre inkább élesedik a konfliktus Ukrajna EU-s csatlakozásával kapcsolatban.

2023. december 05. 08:54
null

A Politico értesülése szerint a Orbán Viktor Charles Michelnek, a Tanács elnökének írt levelében „megduplázta a Kijevvel kapcsolatos fenyegetését”, ez pedig könnyen kisiklathatja az év végi uniós vezetői csúcstalálkozót. 

A lap szerint Orbán Viktor azt kérte a levelében, hogy 

vegyék le a napirendről az Ukrajnával folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló döntést.

Francia meghívás

Annak érdekében, hogy kompromisszumra jussanak a kérdésben, Emmanuel Macron francia elnök meghívta Orbán Viktort, hogy a hétvégén találkozzanak Párizsban. A lap szerint Párizs azt reméli, hogy még meg lehet győzni a magyar vezetőt Ukrajna csatlakozásának támogatásáról. Egy a lapnak nyilatkozó tisztviselő szerint Orbán már „felhajtotta az ajánlatokat” és egyfajta hazárdjátékot folytat, melynek célja a lehető legtöbb uniós támogatás elnyerése. 

Ezek taktikai megfontolások, ezért van némi optimizmus azzal kapcsolatban, hogy megállapodásra juthatunk

– mondta a lapnak nyilatkozó párizsi tisztviselő.

Egy másik magas rangú diplomata azonban koránt sem látta ilyen optimistának a helyzetet. Meglátása szerint Orbán „ezúttal tényleg úgy tűnik, komolyan gondolja”. 

Véleménye szerint a magyar vezető világossá tette, hogy akkor sem fog engedni Ukrajna csatlakozásából, ha nem kap több uniós forrást.

Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is nyilatkozott a kérdéssel kapcsolatban. Visszautasította azt a felvetést, hogy Orbán csak arra használja a kérdést az Európai Tanács előtt, hogy ezáltal felszabadítsa a „jogállamisági problémák” miatt blokkolt forrásokat. 

Az Ukrajnával kapcsolatos álláspontunk, a többéves pénzügyi keret felülvizsgálatával kapcsolatos álláspontunk és sok más kérdés attól függetlenül megállná a helyét, hogy mi történik a forrásokkal 

– tette hozzá az államtitkár, kiemelve, hogy „abszurd egy olyan ország EU-s csatlakozásáról tárgyalni, amelyben tombol a háború, 20 százaléka megszállva van, és a demokratikus intézmények nagy része egyáltalán nem működik”.

Nyitókép: Michele Tantussi/Getty Images

 

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kabinos
2023. december 07. 12:22
Ha szeretnék valakitól valamit kapni, akkor megkérem, hogy fogadjon és én megyek hozzá és nem magamhoz rendelem.
Bi Tang Tomee
2023. december 05. 17:44
Nehéz döntés lenne, ha Macronon keresztül Orbánnak az életét ajánlanák fel, Ukrajna beléptetéséért cserébe.
KBA98
2023. december 05. 17:25
A Főni megmondta! B..ák meg a pénzüket, akkor sem támogatjuk Ukrajnát! és ez maradjon így!
Dixtroy
2023. december 05. 14:15
"Orbán Viktor Charles Michelnek, a Tanács elnökének írt levelében „megduplázta a Kijevvel kapcsolatos fenyegetését”" Bemondta a "duplaplusznemnem"-et?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!