Mi van, ha Putyin győz? – Már a nyugati vezetők is elkezdtek erre készülődni a Bloomberg szerint

2023. december 20. 07:27

Európai tisztviselők javában mérlegelik az orosz győzelem következményeit a lap szerint.

2023. december 20. 07:27
null

Az Egyesült Államok és Európa által nyújtott segítség kapcsán politikai patthelyzet alakult ki a Bloomberg szerint, ami miatt Kijev szövetségesei egyre jobban aggódnak Oroszország esetleges győzelme miatt. A több mint 110 milliárd dollárnyi támogatás a politikai viták miatt megrekedt, így kérdéses, hogy Kijev képes-e ellenállni az orosz erőknek, és meg tudja-e védeni városait, erőműveit és kikötőit a rakétatámadásoktól.

Az európai szövetségesek csendben mérlegelik, hogy milyen következményekkel járna, ha a NATO kudarcot vallana a második világháború óta legnagyobb európai konfliktusban. 

A Bloomberg azt írja: ilyen esetben újraértékelik azokat a kockázatokat, amelyeket egy felbátorodott Oroszország jelent a szövetség keleti tagjaira nézve. Egy ilyen forgatókönyv hullámhatásai világszerte érezhetőek lennének, mivel az amerikai partnerek és szövetségesek megkérdőjelezik Washington megbízhatóságát a védelmi megállapodásokban.

Egy ilyen stratégiai visszaesésnek mélyebb következményei is lehetnek, mint amilyeneket az USA 2021-es, nem túl jól sikerült afganisztáni kivonulása okozott. Aggodalomra ad okot az is, hogy Donald Trump esetleg megnyeri a jövő évi elnökválasztást, és teljesíti kampányígéreteit, miszerint kilép a főbb szövetségekből, köztük a NATO-ból, és tárgyal Putyinnal Ukrajnáról.

Ha Oroszország teljesen elfoglalná Ukrajnát, új katonai bázisokat hozhatna létre Nyugat-Ukrajnában, és jelentős erőket telepíthetne oda.

Ez szükségessé tenné, hogy a NATO tovább erősítse a keleti határszakasz védelmét, ami hatalmas pénzügyi költségekkel járna.

Egy ukrajnai orosz győzelem ráadásul menekültek beáramlását indíthatná el az EU felé, ami megterhelné az ottani szolgáltatásokat és súlyosbítaná a tagországok közötti feszültséget.

Egyes európai országok esetleg arra törekednének, hogy erősítsék kapcsolataikat Moszkvával vagy Pekinggel, hogy elkerüljék a megbízhatatlan Washingtonra való túlzott támaszkodást.

Mivel az orosz erők potenciálisan közelebb kerülhetnek Lengyelország, Szlovákia, Magyarország és Románia határaihoz, és a Krím-félsziget a Kremlnek domináns pozíciót biztosít a Fekete-tengeren, az Egyesült Államoknak jelentős beruházásokra lenne szüksége a régióban, erőforrásokat vonna el más kulcsfontosságú területektől, mint például Tajvantól.

Nyitókép: Pavel Bednyakov / POOL / AFP

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FreeEurope
2023. december 23. 18:33
Semmi. Egész pontosan semmi. Jó néhány, amúgy is végtelenül gazdag, és végtelenül nagy hatalommal rendelkező globalista érdekei sérülnek, és egy kicsit máshogy lesz utána.
alenka
2023. december 20. 22:10
Putin tudja, hol a határ ( remélem jól el is tolja), vajon tudják az idiota NATO tagállamok is?
Csigorin
2023. december 20. 17:30
eloszor is meg arrol sincs szo hogy egesz Ukrajnat akarnak, masodszor meg most fostok hogy orosz csapatok lesznek a NATOhoz kozel? Ti mentetek kozel hozzajuk basszatokmeg ))
tintapaca
2023. december 20. 13:51
Igazat adok "a straight cold player"-nek, hogy addig kell tárgyalni, amíg van miről. De!!!! Végiggondolta valaki, hogy ennek a háborúnak a célja nemcsak az volt, hogy Európát leválasszák az orosz nyersanyagokról, hanem az is - kimondatlanul -, hogy egy negyvenmilliós Ukrajna a jövőben ne csatlakozhasson Oroszországhoz. Ezt a célt a lakosság megritkításával és a migrációval az USA-stratégák már elérték. A háború többi, tervezett "hozadéka" azonban a nyugat számára nem jött be. Ukrajna gyakorlatilag a megsemmisülés felé tart, Oroszország sosem volt olyan erős mint most. Létrejött az orosz-kínai stratégiai szövetség, a világ nagyobbik fele nem állt az USA mellé, sőt látványosan ellenszegült az akaratának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!