Lyukas zsebbe ömlenek az eurómilliárdok? – ezt tudja felmutatni Ukrajna az adományozóknak

2023. december 22. 11:28

A nemzetközi adományozók júliusig már mintegy 230 milliárd eurónyi segélyt vállaltak.

2023. december 22. 11:28
BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir

Ukrajna szövetségesei fel tudnak mutatni valamit azért a 122 milliárd dollárért, amelyet Oroszország 2022. februári inváziója óta küldtek az országnak – olvasható a Reuters hasábjain.

Mi várható 2024-ben Ukrajna támogatásában?

A legnagyobb sikerük, hogy az ukrán gazdaság a háború kitörését követő hónapokban ellenállónak bizonyult, és 2023-ban váratlanul gyors ütemben talpra állt. Fennáll azonban annak a veszélye, hogy a háború sújtotta ország támogatása idővel mind az Egyesült Államokban, mind Európában csökkenhet, ahogy a konfliktus egyértelmű katonai kimenetel nélküli patthelyzetbe kerül. 

2024-ben az Egyesült Államokban és az Európai Parlamentben a donorkormányok feszült pénzügyi helyzete, valamint a 2024-es nagyszabású választások fokozzák a bizonytalanságot. 

A Kijevvel való szolidaritás azonban 2024-ben is érvényesülni fog, már csak azért is, mert Európának és az Egyesült Államoknak nincs sok választása, illetve ez a szövetséges hatalmak számára ez egy magas hozamú befektetés.

A Kieli Világgazdasági Intézet, amely nyomon követi az Ukrajnának nyújtott támogatás minden formáját, becslése szerint 

a nemzetközi adományozók júliusig már mintegy 230 milliárd eurónyi segélyt vállaltak. 

Ennek az összegnek csaknem a felét az európai országok és az Európai Unió intézményei ajánlották fel, és ennek mintegy 50%-a a kormány költségvetési szükségleteinek közvetlen finanszírozása volt. Az Egyesült Államok mintegy 70 milliárd euróval járult hozzá. Ennek kétharmada katonai segély volt. Az elkövetkező években még többre lesz szükség, akár a háború elhúzódik, akár Ukrajna újjáépül.

Nagy harc folyik a kongresszusban

A szövetségesek Kijevvel való szolidaritásának erejét azonban 2024-ben próbára teszi majd az amerikai elnökválasztás és a Vlagyimir Putyinnal való bánásmóddal kapcsolatos európai feszültségek. Az amerikai kongresszusban az Ukrajnának nyújtott támogatás politikai harcok tárgyát képezi. A novemberi második Donald Trump-elnökség lehetősége növeli annak kockázatát, hogy a támogatás teljesen megszűnik. A cikkben azt írják, hogy 

Európában egy Putyin-szövetséges lett Szlovákia miniszterelnöke, és csatlakozott a magyar Orbán Viktorhoz, 

azon európai vezetők kis csoportjához, akik az Oroszország elleni szankciók megszüntetését és a Putyinnal való párbeszéd megkezdését szorgalmazzák.

A politikai veszélyek ellenére a támogatás továbbra is folyik és Ukrajna szövetségesei már látják tetteik eredményét. A Nemzetközi Valutaalap nemrég üdvözölte az ország teljesítményét, és a 2023-as növekedési kilátásokat 1%-3%-ról 4,5%-ra emelte. Az infláció évi 5,3%-ra csökkent – kevesebbre, mint sok uniós országban – , ami váratlan teljesítmény egy háborúban álló országban. 

A központi bank már tervezi a devizaellenőrzés enyhítését, és a devizatartalékok közel 40 milliárd dollárral rekordmagasságban vannak.

Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

 

 

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. december 23. 14:18
Blinken külügyminiszter egész pontos elszámolást adott az ukrán pénzekről." A biztonsági segítségnyújtás 90 százalékát az Egyesült Államokban költik el, hogy tudjanak elég fegyvert gyártani, ami a gazdaságukat erősíti."Ennyi.
alexandrosz-2
2023. december 23. 08:42
A zsebek nem lyukasak! Leirták már százan, hogy az usa-t és a világot is uraló aljas zsidókhoz ömlik minden pénzünk. A ciki nem ez, mert ez megy 100 éve, hanem az, hogy ezt a vétotlan köpcös geci csicskájuk is megszavazta. Többször is. No erre varrj gombit nernyik geci!
Csubszi
2023. december 22. 22:43
A pénzek 90%-a USA fegyvergyártókhoz megy vissza- Blinken és Biden is bevallotta a héten! Akkor mért nem adják oda a lóvét direktben a fegyvergyártóknak; akkor nem kellene százezreknek meghalnia!
ottoka-0
2023. december 22. 19:31
Egyszer minden csapot el kell zárni,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!