Letérköveztette „magos Déva várát” a román polgármester, nekiestek a lakosok

2023. december 16. 06:50

Sokan nehezményezték, hogy a több száz éves várfalakat új, modern téglákkal egészítették ki, bent térkővel bevont járdákat alakítottak ki, ami miatt a középkori vár „sokat veszített hajdani patinájából”.

2023. december 16. 06:50
null

„Örömmel jelenthetem be, hogy Déva egyik legszebb és legfontosabb projektje, amely városunk szimbólumát, a várat érinti, a befejezéséhez közeledik. Tekintsék meg először az első udvarban készült fotókat, a történelmi emlékmű belső udvarának munkálatait, amelyek hamarosan befejeződnek” – írta közösségi oldalán a dél-erdélyi település lakóinak címezve Florin Oancea, Déva város polgármestere.

A Böjte Csaba gyermekotthonának is helyet adó település középkori várát ugyanis rekonstrukció alá vették az elmúlt időszakban.

A Facebookon közzétett képek alatt azonban özönlöttek a kommentek, amelyek nehezményezték, hogy a több száz éves várfalakat új, modern téglákkal egészítették ki, bent térkővel bevont járdákat alakítottak ki, ami miatt a középkori vár „sokat veszített hajdani patinájából”, számol be a Maszol.

„Egy erődnek van egy bizonyos szépsége, és minél idősebb és eredetibb, annál szebb, annál értékesebb. Ezt meg lehetett volna őrizni a restaurálás alatt is” – írta egy lakos. Mások úgy fogalmaztak: „a felújított épületnek már semmi köze a hely történelméhez, a régi falak túlságosan modernek lettek, és a szürke, beton szegélykőnek sincs sok keresnivalója ott”.

Egy másik elégedetlen hozzászóló szerint, ha „valaki járdakövet akar látni, elég, ha a városban sétál, nem kell azért felmenni a várba”, és az ő véleménye az, hogy a végeredménynek „sajnos nem sikerült megőriznie a hely szellemét”. „Ha valaki történelmi levegőt akar szívni, akkor egy olyan várban kell sétálnia, ami a lehető legközelebb áll az eredetihez. A dévai vár a felújítással sokat vesztett hajdani varázsából” – kommentálta egy lakos.

A várban amúgy 2014 és 2016 között a II. és III. udvart restaurálták, a mintegy 40 millió lejes beruházással helyreállították a falakat, a műemlék kapukat, a tüzérségi kamrát, a bástyát, a sikátorokat és a lépcsőket, ugyanakkor egy átjáróhíd is épült, és a középkori vár bejárható területeit is kibővítették.

Az erdélyi lapnak ugyanakkor a település alpolgármestere, Pogocsán Ferdinánd Zoltán úgy fogalmazott: a belső udvar munkálatait egy helyi és egy szatmári-máramarosi cég, az Euras végezte, amelyek műemlék épületek restaurálására vannak szakosodva, és a II. és a III. udvart is ők újították fel. Az alpolgármester szerint nekik az volt az érdekünk, hogy a várat úgy újítsák fel, hogy az a turista, aki oda belép, két-három órát tudjon eltölteni ott, és ne törmeléket lásson, hogy eddig volt. Kiemelte: a tervezőkkel, restaurátorokkal együtt dolgoztak, és az országos műemlékvédelmi hatóság is jóváhagyását adta a projektre. Szerinte betartottak minden lépést a felújítás során, hiszen európai uniós alapokból finanszírozták a projektet, így nagyon szigorúak a feltételek.

Nyitókép: Facebook


 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2023. december 16. 14:51
Iszonyat ronda, oda nem illő, kulturálatan megoldás.
Welszibard
2023. december 16. 12:50
Szabálytalan alakú, egy oldalán lapos (hasított) andezit terméskővel kellett volna kikövezni. Nem olyan ördöngös munka, egy jó kőműves is meg tudja csinálni, én is megcsináltam, kavicságyba, misunggal kifugázva. Kétségkívül drágább mint a macskakő.
Ugandai Bubu
2023. december 16. 12:44
A románok a magyaroktól lopták az ötletet, akik imádnak drágán szétbaszni dolgokat, lásd Kinizsi-vár. A Balkánon ez megy.
2023. december 16. 12:18 Szerkesztve
"Letérköveztette »magos Déva várát« a román polgármester, nekiestek a lakosok" Semmi baj, ismerjük a helyi sajátosságokat: "Kőmíves Kelemen Tizenkét kőmíves összetanakodék, Magos Déva várát hogy felépítenék, Hogy felépítenék félvéka ezüstér, Félvéka ezüstér, félvéka aranyér. Déva városához meg is megjelentek, Magos Déva várhoz hozzá is kezdettek, Amit raktak délig, leomlott estére, Amit raktak estig, leomlott reggelre"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!