Konok Péter: Trump külpolitikája kevésbé volt agresszív, mint Bidené

2023. december 12. 14:23

A marxista történész szerint egyértelműen látszik, hogy az ukrajnai háború mára kikerült a közérdeklődésre jelentősen számot tartó témák közül.

2023. december 12. 14:23
null

Az ATV Öt című műsorának egyik fő témája az Egyesült Államok hozzáállásának megváltozása volt az orosz-ukrán háború kérdésében.  Konok Péter szerint az orosz-ukrán konfliktus egyértelműen belpolitikai kérdéséé vált az USA-ban.

Egyértelműen látszik az, hogy az ukrajnai háború mára kikerült a közérdeklődésre jelentősen számot tartó témák közül, jobb lenne ettől rugalmasan elszakadni, legalábbis a választásra készülő stratégák biztosan így érzik” – fogalmazott Konok, aki szerint ennek egyértelmű jele, 

hogy az összes amerikai védelmi kiadást „egy salátatörvénybe pakolták össze” – Izraeltől Ukrajnán és a mexikói határvédelmen át Tajvanig.

Az Izrael-támogatás a republikánusok nyünyükéje, az Ukrajna-támogatás pedig inkább a demokratáknak fontos. Persze itt is vannak eltérések és átfedések” – jegyezte meg a történész.

Kukorelly Endre szerint az ukrán háború annál tovább fog tartani, minél inkább tömik pénzzel külföldről, Hont pedig feltette a sokszor szajkózott kérdést:

vajon egy társadalom meddig tud tartani egy háborút, ha elfogynak a támogatások mögüle?

Az a zsarolás tárgya jelen pillanatban, hogyha nem kapják meg a 67 milliárd dollárt, akkor Ukrajna nem tudja tartani azokat a területeket, amelyeket jelenleg birtokol. Nem azt, amit elfoglalt tőlük most Oroszország, pláne nem azt, amit 2014-ben már elvettek, hanem azt, amit jelenleg birtokol” – fejtette ki Hont András.

Schiffer András rávilágított: „azt ugye nem gondoljuk, hogy itt a különböző álláspontok mögött mély morális meggyőződések, elvek és eszmék húzódnának?

Schiffer kifejti, hogy Blinken külügyminiszter azzal próbálja győzködni az amerikai törvényhozókat, 

hogy azért kell megszavazni a támogatásokat, mert ezek az összegek úgyis visszajönnek az amerikai cégekhez.

Nem valami felebaráti szeretet okán, hanem a piaci pozícióiknak ez felel meg” – tette hozzá, majd arra is rávilágított: ne kerülje el senki figyelmét, hogy a legbefolyásosabb republikánus szenátor ma már nyíltan azt hangoztatja, hogy Ukrajnának le kellene mondania bizonyos területekről. 

Konok Péter szerint erősen átértékelődik a háború, és ez most nagyon veszélyes Bidenékre nézvést. 

Trumpnak egyetlen előnyét szokás emlegetni – ami egyre inkább nosztalgiává válik –, hogy az ő külpolitikája kevésbé volt agresszív” 

– emelte ki a történész.

Nyitókép: ATV Öt

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2023. december 12. 18:55
Miért lenne Marxista? Az a Schiffer.
zakar zoltán béla
2023. december 12. 17:14
nonononocsak
nemmondom
2023. december 12. 16:19
Ez a "történész" a primitív pólóival mit akar?
konyvtaros-0
2023. december 12. 16:05
Hat eljott a szamomra tortenelmi pillanat..konok peter egyetert velem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!