Könnyeivel küzdött Boris Johnson a covid-meghallgatáson: Vállalom a felelősséget!

2023. december 06. 19:37

Boris Johnson elismerte, hogy előbb fel kellett volna ismernie a járványhelyzet súlyosságát.

2023. december 06. 19:37
null

Boris Johnson szokatlanul korán érkezett a járványügyi bizottság meghallgatására, amely helyi idő szerint szerda 10 órakor kezdődött Londonban. 

A korábbi miniszterelnök azzal kezdte a tanúvallomását, hogy bocsánatot kért a sok fájdalomért és veszteségért és elmondta: megérti az áldozatok családjainak érzéseit – számolt be a BBC. 

A beszámolók szerint ekkor felállt négy ember a teremben és feltartottak egy molinót, amelyen az állt:

 „A halottak nem hallják a bocsánatkérésedet.”

A biztonságiak ezt követően kivezették a tüntetőket.  

A korábbi brit miniszterelnök a legrangosabb tanú a covid-meghallgatásokon. Nagy-Britanniában volt az egyik leghosszabb és legszigorúbb európai lezárás, valamint itt volt a kontinens egyik legmagasabb COVID-19 halálozási aránya: a vírus több mint 232 000 ember halálát okozta.

Kié a felelősség?

Johnsont a meghallgatás során Hugo Keith brit ügyvéd hallgatta ki. 

A volt miniszterelnök egy ponton a könnyeivel küszködött, mikor felidézte a „tragikus 2020-as évet”

„Felelősséget vállalok minden egyes döntésemért” 

– mondta. 

„Elkerülhetetlen volt, hogy hibákat kövessünk el, miközben próbáltunk kezelni egy nagyon nehéz járványt, amely során minden döntés esetén hatalmas károkat kellett mérlegelnünk” – mondta Boris Johnson, de hozzátette: akkor legjobb belátásuk szerint cselekedtek. 

A politikus azt is kijelentette: több nőre lett volna szükség a csapatában, és a járvánnyal kapcsolatos megbeszéléseket túlságosan a férfiak dominálták.

A lezárásokkal kapcsolatban elmondta: az emberek joggal mutatnak rá, hogy micsoda gazdasági károkat okozott a lezárás. Kijelentette: mérlegeltek minden szempontot. 

Mindenki vs Johnson

A múlt héten már tanúskodott Matt Hancock korábbi egészségügyi miniszter, aki azt állította, hogy több ezer ember életét menthették volna meg, ha hamarabb rendelnek el lezárást 2020 tavaszán – írja az AP. 

Johnson 2022-ben hagyta el hivatalát, miután kiderült: ő és személyzetének tagjai több összejövetelt tartottak a miniszterelnöki irodákban 2020-ban és 2021-ben, miközben szigorú tilalmak voltak érvényben. 

Az elmúlt hetekben a meghallgatásokon a miniszterelnök korábbi kollégái és tanácsadói negatív képet festettek a Johnson járvány alatti tevékenységéről. 

 

Nyitókép: AFP PHOTO / UK Covid-19 Inquiry 

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herceg-3
2023. december 07. 16:37
Hátra vinni, agyonlőni!
hatvanas
2023. december 07. 11:47
Ez a gennyzacskó akkor mondja fel a woke-leckét, amikor az már majdnem lecsengett... Még hogy több nőre lett volna szüksége a csapatában.... Idióta. Több Baerbockra, több Truss-ra, mi?! De k---rva jól nyomják ezek a politikát!
MaBaker
2023. december 07. 10:59
Undorító képmutató férgek! Még ebbe is képes belekeverni a szexizmust, csakhogy valami woke szart itt is toljon. Baszottul semmi értelme nem volt a lezárásoknak, ezt a svédek tökéletesen megmutatták. Még mindig a katasztrofális járványkezelésük hibás pilléreit védik. Talán nem kellett volna annyi covidost visszaküldeni az öregotthonokba, aztán rábaszni őket lélegeztetőgépre és midazolam-mal leszedálni őket, ami légzésleállást is okozhatott. 2020 elején angol kuriózum volt a +150% körüli többlethalálozás. És a felelősök épp picsogással próbálnak médiaszimpátiát kiváltani és elterelni a témát a felelősségükről a "mégkeményebb" intézkedések ajnározása felé.
Héja
2023. december 07. 10:12
Boris krokodilkönnyei nem hatnak meg. Pörsenés a nagymúltú brit demokrácia arcán (a kérészéletű Liz Trussal, Cameronnal, stb. együtt).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!