Klasszik Harvard: nem áll ki az elnök az antiszemitizmus ellen, plagizálja a doktoriját, de azért több mint hatszáz oktató könyörög, hogy maradjon az egyetem élén

2023. december 12. 07:14

Van, aki szerint a mostani elnök, Claudine Gay több kárt okozott a történelmi intézménynek, mint eddig bármi és bárki más.

2023. december 12. 07:14
null

A Hamász október 7-ei támadása óta Amerika-szerte – főleg az egyetemek kampuszain – megszaporodtak az antiszemita felhangú tüntetések és megmozdulások.

Ahogy azt megírtuk, a közelmúltban nagy pont kavart, hogy ennek kapcsán egy szenátusi meghallgatáson ahol három ismert amerikai egyetem, a Harvard, az MIT és a Pennsylvaniai Egyetem elnökeit kérdezték arról, hogy sérti-e a zsidók népirtására való felhívás az egyetemük magatartási kódexét vagy a zaklatásra vonatkozó szabályokat? 

Egyik vezető sem volt hajlandó elhatárolódni az antiszemita megmozdulásoktól. Azóta az említett egyetemek vezetése a politikai viták kereszttüzébe került, főként a Harvard elnöke, Claudine Gay, aki emellett nemrég még egy plagizálási botrányba is belekeveredett – írta meg az AP.

Ezt is ajánljuk a témában

Kiállás

Annak ellenére, hogy számos törvényhozó és adományozó felszólította Claudine Gay-t, hogy mondjon le az antiszemitizmusról szóló kongresszusi meghallgatáson tett megjegyzések miatt, a Harvard Egyetem több száz tagja igyekszik nyomást gyakorolni a vezetőségre, hogy ne bocsájtsák el az elnököt.

A több mint 600 oktató által aláírt petíció arra kéri az iskola irányító testületét, hogy álljon ellen a politikai nyomásnak, »amely ellentétes a Harvard akadémiai szabadság iránti elkötelezettségével«.

Nem mindegyik egyetemi vezető volt ilyen szerencsés, ugyanis Liz Magill szombaton lemondott a Pennsylvaniai Egyetem elnöki posztjáról, miután bírálták a meghallgatás kezelésével kapcsolatban. Elise Stefanik New York-i republikánus képviselő, akinek kérdései indították el a vizsgálatot, úgy látta, hogy ez volt az első dominó. 

Egy ledőlt, kettő még hátra van

– írta a képviselő az X-en.

Gay-t – aki korábban politika- és afroamerikai tanulmányokat folytatott, és csak júliusban lett a Harvard első fekete elnöke – a Harvard irányító testületének írt levelében több mint 70, többnyire republikánus kongresszusi tag lemondásra szólította fel. 

Bill Ackman milliárdos öregdiák szintén a menesztésére szólított fel őt, mondván, hogy „Gay több kárt okozott a Harvard hírnevének, mint bárki más a történelemben”.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Elon Musk: Sokkoló

A tech milliárdos hozzászólásával további nyomatékot adott a kibontakozó botránynak.

Nyitókép: Haiyun Jiang/Bloomberg via Getty Images

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nimril
2024. január 03. 02:53
"Afroamerikai tanulmányok", az milyen? :O
Martell 2
2023. december 12. 22:59
Hogy ragaszkodnak a komcsi oktatók a majomhoz.
bölcsuhú
2023. december 12. 15:38
Megvan bolondulva anyugati akadémiai világ! A feminizmus hatására kvótanők vezetik az egyetemeket, megfelelő tudás és tudományos eredményesség nélkül. A szabadelvűség zászlója alatt a lehető legintoleránsabbak minden ellenvéleménnyel szemben. Divat a kettős mérlegelés. Rothadás mindenütt, mindenben!
alexandrosz-2
2023. december 12. 13:45 Szerkesztve
A védett állat legeli a védett növényt. Ez van. Nem mellesleg zsidóellenesség, vagy anticionizmus van, mert sémi fiai az arabok és a zsidók is. Mindegyik szemita nép. De ezt ti is tudjátok mandineres cuckoldkonzi zsidó buzik, ennek ellenére zsidó kommunista újbeszélül írtok még ott is, ahol magyarul kellene.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!