A Szovjetunió előtti rekordot is megdöntötte a moszkvai havazás (KÉPEK)

2023. december 16. 11:38

Ez a mennyiség még Moszkvában is rekord!

2023. december 16. 11:38

December 14-én a hótakaró vastagsága Moszkvában elérte a 49 centimétert, ami napi rekord a rendszeres meteorológiai mérések másfél évszázados történetében. Az eddigi rekord 1919-ben volt, akkor, a Szovjetunió megalakulása előtt három évvel 32 centiméteres hótakaró borította az orosz fővárost.

Jevgenyij Tyiskovec, az orosz Fobosz Időjárási Központ vezető munkatársa szerint december 15-én még soha nem mértek ekkora havat a rendszeres meteorológiai mérések közel 150 éves történetében; reggel 9 órára a népgazdaság vívmányai kiállításának (vdnh) meteorológiai bázisállomásán a hótakaró magassága 38 centiméter volt, Tusino kerületben 40 centiméter, a kremllel szemben található balcsug szigeten 43 centiméter,a moszkvai állami egyetemnél pedig 49 centiméter volt, miközben az átlag 15 centiméter.

A rekord méretű havazást számos fotón is megörökítették. Mutatunk néhányat!

Hó borította autó Moszkvában 2023. december 15-én. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

***

Hó borította moszkvai utca 2023. december 15-én. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

***

Nyitóképen: Az önkormányzati dolgozók havat takarítanak el egy lakónegyedben a heves havazás után Moszkvában, 2023.12.15-én. Fotó: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2023. december 17. 13:27
Egy nagycsoportos óvodás: "Fogadjunk hogy annyira el vagy telve magadtól hogy nem is olvastál utána."
falcatus-2
2023. december 17. 13:25
békalepcse2.0 2023. december 16. 17:06 • Szerkesztve Nesze nektek szénsdioxid idióták. A széndioxid nem tud felgyűlni a légkörben mert a föld mélyére távozik, már a földtörténet kezdete óta, egyébként nem tudott volna kialakulni a földi élet! " A földi élet 96 % CO2 mellett alakult ki . Hogy egy szagértőt plagizáljak: " Ez elégge bonyolult elsőre, de ha valaki összefüggéseiben képes látni, akkor pofonegyszerű."
békalepcse2.0
2023. december 16. 17:06 Szerkesztve
Nesze nektek szénsdioxid idióták. A széndixidnak semmi köze a klíma alakulásához. A széndioxid nem tud felgyűlni a légkörben mert a föld mélyére távozik, már a földtörténet kezdete óta, egyébként nem tudott volna kialakulni a földi élet! Az időjárás kilengések az emberi tevékenység vízzel való gazdálkodásának eredménye, mart a felszíni víz hiánya miatt nem megfelelően takarja a felszínt gomolyfelhő, ami visszaveri a beérkező napenergia megfelelő hányadát. Ezen kívül, a napállandó most évezredes maximumon van, ami jeletős napenergia többletet jelent. Ez pedig megemeli a tengerek hőmérsékletét, párolog és koncentráltan esik le és okoz iszonyú árvizeket, míg más helyeken rettenetes szárazságot. Az egyenletes eloszláshoz kellenének a gomolyfelhők és a légköri hőeloszlást elősegítő rétegszelek. Ez elégge bonyolult elsőre, de ha valaki összefüggéseiben képes látni, akkor pofonegyszerű.
falcatus-2
2023. december 16. 14:03
Ugandai Bubu>>westend 2023. december 16. 12:28 Oroszországban is erőteljes és látható a felmelegedés a meteorológiai adatok alapján.... A mért adatokkal mi legyen?" Az ugandai bugris akadémia levelező tagja megint klímavészt szakért. "a mért adatokkal mi legyen? ki mérte, mikor/hol mérte, hogyan/mivel mérte és mennyit mért, ki és hogyan értékelte ki? Olyan sötét egy tökkel ütött balfácán, mint egy alagút éjjel egy ködös éjszakán.De legalább van némi önismerete mikor nevet választott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!