Horvátország is fegyverkezik: megérkeztek az első Bradley gyalogsági harcjárművek az USA-ból

2023. december 06. 17:39

A beszerzésekkel jelentősen erősödik a NATO védelmi pozíciója is a térségben.

2023. december 06. 17:39
Iraqi Freedom

Megérkezett Horvátországba az első 22 M2A2 ODS Bradley gyalogsági harcjármű abból a 89-ből, amelyet Zágráb az Egyesült Államoktól vásárolt – közölte szerdán az Egyesült Államok zágrábi nagykövetsége. Hozzátették: a harcjárművekkel erősödik a horvát hadsereg, de 

a NATO védelmi pozíciója is a térségben.

A Bradley-ket a rijekai kikötőből a Slavonski Brodban található Djuro Djakovic horvát vállalat telephelyére szállítják, ahol nagyjavításon esnek át: átvizsgálják őket, és új fegyverrendszert telepítenek rájuk, hogy megfeleljenek a legmagasabb szintű szabványoknak. A horvát vállalat a korszerűsítést követően széles körű szervizközponttá válik, és más partnerországok Bradley harcjárműveit is ott javítják majd.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő 2022 januárjában jelentette be, hogy Horvátország 62 ép Bradley-t, 22 pótalkatrésznek valót, továbbá öt ugyanilyen típusú kiképzőjárművet vásárol az Egyesült Államoktól 145,3 millió dollár (50,4 milliárd forint) értékben. Az amerikai támogatás 51,1 millió dollár. A harcjárművek jelenlegi fegyverzete egy 25 milliméteres automata gépágyú, egy 7,62 milliméteres géppuska és páncéltörő rakéták. Horvátország a NATO-ba lépésekor kötelezettséget vállalt arra, hogy 2026-ig létrehoz egy közepes méretű gyalogezredet, amihez a szárazföldi hadseregnek megfelelő felszerelésre van szüksége.

(MTI)

Nyitókép: Wikipedia

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. december 06. 23:46
A hadieszköz gyártók a háborúk első számú nyertesei. Még minden régi szarukat is el tudják adni.
julcsi-66
2023. december 06. 22:27
A Bradley lövészpáncélosok ukrajnában nagyon leszerepeltek, a Hiúzzal jobban járt volna Horvátország, de úgy látszik ők is az amcsi segget nyalják mint pl. a románok.
Monte Carlo
2023. december 06. 21:56
A Bradley, mint jelentős erősítés. :p
Phm045
2023. december 06. 19:16
Ja hogy a jenkiktöl kaptak fegyvert. Akkor már értem akorábbi gyalázkodást a geci horvátok részéről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik