Folytatódik a brüsszeli korrupciós botrány: több száz dokumentum leplezi le az EU-s korrupciót

2023. december 04. 21:44

Dokumentumok mutatják be az Európai Unión belüli idegen befolyás mértékét és machinációit.

2023. december 04. 21:44

A Politico új cikkében kiszivárgott dokumentumok százairól ír, amelyek bemutatják az Európai Unió intézményeit behálózó korrupció mértékét.

Eszerint az ügy két fő gyanúsítotja, Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselő és titkára, Francesco Giorgi  nagy alapossággal jegyezték föl, milyen próbálkozásokkal igyekeztek befolyásolni az Európai Parlament munkáját és más politikai vitafolyamatokat. A gyanú szerint a két személy katari, marokkói és mauritániai forrásokból mintegy négymillió eurót költött erre a tevékenységre.

A Katargate néven elhíresült botrány épp egy évvel ezelőtt robbant ki, 

amikor Eva Kaili görög szocialista EP-alelnököt, valamint Panzerit és Giorgit letartóztatták a nagyszabású brüsszeli razziák során.

A dokumentumok és a gyanú szerint idegen befolyás érvényesült az európai uniós demokrácia szívében. A lobbisták egyik nagy sikereként volt elkönyvelhető, hogy nem kevesebb, mint hat európai parlamenti álláspontot kaszáltak el, amelyek Katar emberi jogi helyzetét kritizálták volna. Giorgi egy alkalommal pedig azt jegyezte föl, hogy egy Katarra nézve kritikus könyv minden Európai Parlamentben található példányát megsemmisítették.

Giorgi laptopon vezetett táblázatában több mint háromszáz akció szerepelt, 

amiért a gyanúsítottak nem csekély honoráriumot kaptak. Hálózatot is kiépítettek az Európai Parlamentben, melynek tagjait „katonáknak” hívták egymás között.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy megbízóikat is félrevezették: volt, hogy olyan folyamatokról beszéltek nekik, amikre nem is volt ráhatásuk, Panzeri pedig felnagyította saját befolyását az ügyekre.

Eddig négy mostani vagy korábbi EP-képviselőt vettek őrizetbe az ügyben.

A Politico szerint alapvető kérdés, hogy egy ilyen illegális lobbiszerveződés hogyan tudott ilyen hosszú ideig észrevétlenül működni. 

 

Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. december 05. 20:12
Ugyan már. Korrupció csak Magyarországon van.
Chekke-Faint
2023. december 05. 08:37
Köszönjük az állandó újságcikket az ügyben, mert ebből más úgy sem lesz. A liberál-maffia törvényei nyakkendősök körében is védelmet adnak.
johannluipigus
2023. december 05. 08:35
A ruppótlan prolik ha pénzről van szó, egyből azt mantrázzák, hogy Lölő lop.
ördöngös pepecselés
2023. december 05. 07:21
" alapvető kérdés, hogy egy ilyen illegális lobbiszerveződés hogyan tudott ilyen hosszú ideig észrevétlenül működni." szerintem inkább az a kérdés hogy még hány ilyen észrevétlen szerveződés van és mennyivel hosszabb ideje rombolja az EUt? Vagy hogy van-e olyan képviselő az EPben aki nem részese ezeknek a bűnbandáknak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!