Florida törölte a kötelezők közül a szociológiát – kitört a botrány

2023. december 09. 19:56

Amivel a baloldali tudósok támadják a döntést, épp azért támogatják azt a konzervatívok.

2023. december 09. 19:56
A Floridai Egyetem (UF) szociológia tanszékének honlapja

Novemberben a Floridai Kormányzótanács megszavazta a „szociológiai alapelvek” avagy a „bevezető a szociológiába” eltávolítását az állami főiskolai hallgatók számára jóváhagyott általános kurzusok listájáról – írja a City Journal

A november 9-i lépés eredményeként a szociológia már nem szerepel azon a kurzuslistán, amelyről a floridai állami felsőoktatási intézmények hallgatóinak választaniuk kellett, hogy teljesítsék az általános alapozó tárgyakat. Azonban a döntés még nem végleges, egy újabb szavazási kör szükséges róla 2024 januárjában.

A kezdeményező Manny Díaz Jr., Florida oktatási biztosa volt. Az Inside Higher Ed szerint Díaz indoklása az volt, hogy a bevezető szociológia kurzust felváltaná az amerikai történelmi közvélemény-kutatásokról szóló órája, ami szintén megfelelne annak a követelményének, amely szerint a hallgatóknak a diploma megszerzéséhez sikerrel abszolválniuk kell legalább egy, az állampolgári ismeretek témakörébe tartozó kurzust, vagy vizsgázniuk kell a témából. Mint Díaz mondta, mikor előterjesztette az elképzelést: „az általam javasolt felülvizsgálat hatra csökkentené a társadalomtudományi kurzusok számát, amelyek közül három potenciálisan megfelelhet a állampolgári műveltség követelményeinek”.

Az Amerikai Szociológiai Társaság (American Sociological Association, ASA) természetesen tiltakozott a döntés ellen

„Minden jelenlegi és jövőbeli egészségügyi szakember számára szükséges annak megértése, hogy az osztály, a faj, a nem és a gender hogyan befolyásolják az egészséget és az egészségügyi eredményeket, és hogy ezek a társadalmi konstrukciók hogyan hatnak egymásra a társadalommal és intézményeivel” – írta Ramon Hinojosa szociológus, egyetemi docens az Inside Higher Ednek küldött e-mailben.

Ezt is ajánljuk a témában

Így szorulnak ki a konzervatívok a társadalomtudományokból

Vajon tényleg elfogulatlan és objektív a szociológia és más társadalomtudományok módszertana? Valóban mentesek az ideológiai motivációktól a magas presztízsű tudományos lapokban megjelent kutatások? Vagy a társadalomtudósok többsége – legalábbis a vezető szerepet játszó Egyesült Államokban – intoleráns a jobboldali, konzervatív kollégáival szemben, mivel azok veszélyeztetik az ojektívnak és tudományosnak beállított, valójában politikai és ideológiai céljait?

A City Journal konzervatív urbanista folyóirat szerzője, Scott Yenor azonban üdvözölte a döntést, ugyanis „sajnos az akadémiai szociológia a kritikai fajelméletet és a radikális gender-ideológiát hirdető ideológusok és aktivisták területévé vált. Floridának nem szabad betennie az általános oktatási követelmények közé.” Szerinte a hatvanas évekig a szociológia egy komolyabb tudomány volt, ettől kezdve azonban a baloldali aktivistatudósok lerontották a tudományág hitelét, és azóta igencsak baloldalivá vált. Mint írja: ma az akadémiai szociológia szinte baloldali. A számok elképesztőek.

A szociológus professzorok csoportja általában balra húzott (1969-ben minden konzervatívra két liberális jutott), majd még jobban balra húzott (1999-ben ugyanez az arány öt az egyhez volt Amerikában), majd még inkább balra tolódott (2006-ban nyolc az egyhez, 2016-ban 11,5 az egyhez volt a liberálisok túlsúlya).

A szociológia sokkal pártosabb, mint a professzoriátus egésze. Egy 1999-es tanulmány több mint 60, véletlenszerűen kiválasztott szociológus között nulla republikánust talált. A Brookings Institution felmérése 2001-ben 47 liberális szociológusra talált egy konzervatívot. 2006-ban minden ötödik társadalomtudós marxistának vallotta magát; de a szociológusok körében minden negyedik. 2016-ban két tudós, Jon Shields  és Joshua Dunn 12, jobboldali mivoltát felvállaló konzervatívot talált – hatezerből. Azaz a szociológia az egyik legátpolitizáltabb tudományterület. 

Scott Yenor azzal zárja elemzését: „a floridai diákok többet érdemelnek, mint baloldali agitpropot”.

Florida kormányzója a rendkívül népszerű, amerikai Orbánként emlegetett Ron DeSantis.

Nyitókép: képernyőmentés

Kapcsolódó vélemény

Rod Dreher

The American Conservative

Idézőjel

Talán Florida lesz az amerikai Magyarország.

Ezt is ajánljuk a témában

Miért lett ennyire balos az értelmiség? – Jon A. Shields a Mandinernek

A társadalomtudományok egy része nagyon átpolitizált, és ez érinti a tudományos eredmények közzétételét is – vallja Jon A. Shields. Az amerikai politológus, aki márciusban az MCC vendégkutatója volt, könyvet írt a konzervatív professzorok egyetemekről való kiszorulásáról: szerinte a tudósok gyakrabban kitekinthetnének az elefántcsonttoronyból. Interjúnk!


 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsuhú
2023. december 10. 12:05
Látom egy koránkelő muciológusnak nem tetszett a beírásom! De törheti felőlem a nyavalya....
bölcsuhú
2023. december 10. 05:53
A valódi tudomány semmilyen oldali, ideológia nélküli. Ami meg elkötelezett ideológiailag az meg nem tudomány, hanem sarlatánság, szélhámosság. Ilyen a szociológia is! Minden szociológus balos vagy libsi!
survivor
2023. december 10. 01:13
Kybon Ha elfogy a jólet Keves lesz a sólét És nem iszunk bólét Legfeljebb hólét...
survivor
2023. december 10. 01:10
Johann Demszky G. Karácsony G.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!