Fico és Orbán minősít

2023. december 12. 12:39

Orbán és Fico nyilatkozata alapján kizárólag Ukrajna a megvesztegetés, a hűtlen kezelés és a mutyizás hazája.

2023. december 12. 12:39
Orbán Viktor magyar kormányfő
Dávid Ferenc
Dávid Ferenc
DK

„»Ukrajna a világ legkorruptabb országai közé tartozik, és mi a túlzott pénzügyi támogatást ahhoz a garanciához kötjük, hogy az európai (köztük a szlovák) pénzeket nem sikkasztják el« – mondta Robert Fico kormányfő október végén, a legutóbbi EU-csúcsértekezlet utáni sajtótájékoztatóján. Eltelt másfél hónap és Orbán Viktor sem akart lemaradni szlovák kollégájától. Párizsban – egy interjú keretében – így nyilatkozott észak-keleti szomszédunkról: »Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országaként ismert«.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem fogok a minősítés valóságtartalmával foglalkozni, inkább egy kis kitekintésre vállalkozom. Több mint két évtizede a Transparency International (TI) közzéteszi éves korrupcióérzékelési indexét (Corruption Perceptions Index, CPI), mely az országokban tapasztalható korrupció szintjét mutatja meg szakértők becslése és közvélemény-kutatások alapján. A TI 2022-ben közzétett jelentése Magyarországot az Európai Unió legkorruptabb tagállamaként jelölte meg, ami a Romániát és Bulgáriát is magába foglaló 27-es mezőnyben elég szégyenteljes teljesítmény.  A magyar miniszterelnök erről a gyalázatos helyezésről sohasem beszél, és a mostani – Le Point nevet viselő francia hetilapnak adott – interjújában is »elfelejtett« említést tenni arról, hogy hazánk a korrupció tekintetében bizony EU-s sereghajtó.   A világ országainak összesített listáján hazánk a 77. helyre csúszott le, holtversenyben Trinidad és Tobagoval, Burkina Fasoval és a Salamon szigetekkel. Szlovákia a 49. ebben a rangsorban.  (Ezen a 2022. évi listán 101 ország szerepel, Ukrajna és Oroszország nem fért be az első százegybe.) És hogy melyek a legkevésbé »fertőzött« országok? Nincs meglepetés: Dánia, Új-Zéland, Finnország, Norvégia, Svédország – fejlett, demokratikus államok.

Van azonban egy 180 országot tartalmazó, korábbi TI-rangsor is, ez a 2019-es állapotot tükrözi. Azon Magyarország még a 70. helyen volt, és mint fent említettem, ma már sajnos rosszabbul állunk. Ami viszont ennél sokkal érdekesebb, hogy a bővített (180-as) rangsorban megtaláljuk Ukrajnát és Oroszországot is, nem túl előkelő helyen. A tabella még az orosz-ukrán háború előtt időszakról készült. Figyelem: Ukrajna a 126., Oroszország a 137. Tehát a TI mérése szerint 2019-ben Ukrajna kevésbé volt korruptnak minősíthető ország, mint az őt aljasul megtámadó agresszor. Az teljes joggal vélelmezhető, hogy a több mint másfél éve tartó háború csak ronthatta mindkét hadviselő fél korrupciós indexét/megítélését/helyezését, de ebből egyáltalán nem következik, hogy helyet cseréltek és Oroszország kevésbé lenne korrupt, mint Ukrajna.”

Nyitókép: YVES HERMAN / POOL / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
molnarat
2023. december 13. 15:19
Mivel 30 éve a szabad Ukrajna szomszédságában élünk és némi információval rendelkezünk arról, hogy mi megy ott nem kellene TI pontozásokkal jönni! Ahol az ügyészek 30 évi fizetésüknek megfelelő autóval furikáznak, komplett gyárak termelnek csempészárukat és ahol 3-szor fizettették ki az ott élő ismerőseimmel a házukat. Na ne hülyéskedj b..meg!
Bodzay
2023. december 13. 11:19
Hang nélkül javasolom követni a képviselő úr megszólalásait. Élmény.
Chardonnay99
2023. december 13. 10:00
A TI véleménye valamilyen rejtélyes oknál fogva egybeesik az őt pénzelő USA külügyminisztérium véleményével, szóval ha TI korrupciót akar keresni nézzen körül a saját háza táján.
kalapali2
2023. december 13. 07:49
Aki dékás az más aljasságokra is alkalmas!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!