Európa már megint „szemérmesen” félrenéz – úgy tűnik, nagyon is lesz miért aggódnunk 2024-ben

2023. december 26. 12:00

Magyarország kivételével mintha abba az illúzióba ringatná magát az Unió, hogy az illegális bevándorlás globális kihívása eloszlott.

2023. december 26. 12:00
null
Constantinovits Milán

Karácsony az ünnep szentsége mellett az új kezdet lehetősége. Ajtó mögé rekesztjük a mögöttünk háborgó időt, és új fejezetet tárunk ki személyes életünkben és közösségi szinten is.

Eme időszak a számvetésre és az előretekintésre, az értékelésre és az új cselekvési tervek megalkotására teremtetett. E munkát társadalmi-globális dimenzióban is el kell végezni, és ehhez szeretnék én is néhány ecsetvonással hozzájárulni.

Ha az évünket meghatározó geopolitikai folyamatokat vizsgáljuk, azok kizárólag hazánk viszonylatában értelmezhetők. 

A magyarság sorskérdései a történelem folyamán mindig szorosan összefüggtek Európa sorskérdéseivel, 

és e kitettség az uniós csatlakozással sokszorosára nőtt.

Jelenleg pedig e keretek szorításában Magyarországnak is szembe kell néznie a brüsszeli adminisztrációt fenyegető kihívásokkal.

Ha félretesszük az Unió által egy politikai játszma keretében visszatartott eurómilliárdokat, és csak a külső geopolitikai jelenségekre fókuszálunk, akkor is lesz miért aggódnunk 2024-ben. Vagy másképp: van mivel szembenéznünk és cselekednünk.

Az utóbbi időszakot meghatározó járványhelyzet és az egész kontinenst sújtó recesszió eleve nehéz alapállást jelent, amire másfél éve rárakódott az orosz-ukrán háború terhe. Hamar világossá vált, hogy 

e világpolitikai konfliktusban az egyetlen vállalható álláspont a békepártiság,

amivel a hivatalos brüsszeli narratíva (a negyedsikerű szankciós politika tapasztalatai ellenére) továbbra is szembegyalogol.

Ukrajna uniós tagságáról zajlanak olyan diskurzusok, amiknek jelenleg semmifélre realitásuk nincs. Mindeközben az elmúlt nyolc évünket meghatározó migrációs krízis sem múlt el, sőt, Magyarország kivételével mintha abba az illúzióba ringatná magát az Unió, hogy az illegális bevándorlás globális kihívása eloszlott.

A szakértőknek átadva a szót, az MCC Migrációkutató Intézetének főigazgatója, Dezső Tamás legfrissebb helyzetértékelésében így összegez: „A »Nyugat« jelenlegi formájának, értékrendjének fenntartása szempontjából életveszélyes a migrációs politika fenntartása, mert az olyan belső folyamatokat indít el a »nyugati« világban, amely a befogadás progresszív filozófiája oltárán kénytelen kelletlen, de feláldozza a »Nyugat« eddigi alapértékeit.”

Szavainak külön súlyt adnak a déli határainknál tapasztalható állapotok.

Személyes „élmény”, hogy a határközeli Horgos az embercsempészek és a térségben kószáló, gyakran felfegyverzett bevándorlók miatt élhetetlenné vált. E helyzetkép pedig aláhúzza azt a régi igazságot, hogy a migrációs krízist nem Európa határain belül, hanem a kibocsátó országokban és az Észak-Afrikai, Közel-Keleti tranzitzónában kell kezelni.

E jelenségek és az izraeli-palesztin háború európai hullámai (palesztinbarát tüntetések, forrongások, merényletek) józanságra intenek 2024-re tekintve. Ha ugyanis a migrációs félrenézés politikája folytatódik, Európa szép lassan erodálja amúgy sem biztató jövőjét.

(Nyitókép: MTI/AP/Eric Gay)

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2023. december 30. 19:13
Már áll a bál. https://pestisracok.hu/nemetorszagban-mar-elkezdodott-a-kaosz-a-migransok-mar-az-ujevi-buli-elott-komoly-balhekat-rendeztek/
cinkegolyó
2023. december 27. 10:11
A 2023-ban az Európai Unió tagállamaiban menedékkérelmet benyújtók száma "jóval meg fogja haladni" az egymilliót az unió menekültügyi ügynökségének (EUAA) adatai szerint. Az EUAA vezetője azt is elmondta, hogy a következő években nem számolnak a menedékkérők számának jelentős csökkenésével. "Egyre bizonytalanabbá válik a világunk", és a menekülteknek 2024-ben, illetve azon túl is védelemre lesz szükségük - fogalmazott. (MTI) Ebben a jelentésben nincs benne a családegyesítés miatti betelepítések száma, ami legalább ötszörös "eltartottat" jelenthet. Elég elkeserítő látni elpusztulni mindazt, amit a nagyszüleink, szüleink egész életük árán megépítettek. Szépen halad a Kalergi terv...
Pelso j.
2023. december 26. 17:05
Mit hergelsz, milán? OV megmondta, hogy megvéd a migránsoktól, netán nem bízol benne? A szerb haver meg miért engedi őket a határunknak? Megbeszéltétek vele a hiszti kedvéért?
zsocc44
2023. december 26. 15:06
Csányi Vilmosnak igaza volt, van. Átlag fidiotanak elég annyi, amennyit “hírekben” hall. Mandineren, Vadhajtásokon olvas. Máris “nyugat-szakértővé” avanzsál. Gyakorlata van, hiszen COVID szakértőből hézag mentesen vált, háborús szakemberré. Most már mindent is tud, sőt jobban a ”nyugat” állapotáról és helyzetéről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!