Elszabadult a hazánkat elítélő Jourová, mihamarabb becibálná az ukránokat az EU-ba

2023. december 04. 10:58

A cseh politikus „haladéktalanul” megkezdené a csatlakozási tárgyalásokat az ukránokkal.

2023. december 04. 10:58
Vera Jourová cseh EU-biztos

A francia Le Monde vasárnapi kiadása terjedelmes interjút közölt az Európai Bizottság alelnökével, Vera Jourovával, aki az európai értékekért felelős uniós biztosként arról is beszélt, hogy az Európai Uniónak is felelőssége van a szélsőjobboldali pártok előretörésében – írta a Le Monde.

Az interjú egyik kérdésében Ukrajna EU-s csatlakozása is szóba került. Ennek kapcsá Jourová úgy fogalmazott: „amikor a Bizottság novemberben előterjesztette a javaslatot, úgy gondolták, Kijevnek még néhány hónapra lesz szüksége ahhoz, hogy megfeleljen az EU által meghatározott kritériumoknak. Most jöttem vissza Kijevből.

A látottak alapján a korrupció elleni küzdelem és a kisebbségek védelme terén van még tennivaló, de Ukrajna eltökélt, és december közepére készen lesz.

Két hét múlva a Bizottság közli az európai vezetőkkel, hogy Ukrajna minden feltételt teljesít a csatlakozási tárgyalások haladéktalan megnyitásához.”

Ezt is ajánljuk a témában

Érdekesség: Brüsszel nem ért egyet Jourovával

Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatban az EU-s fősodron belül azonban komoly ellentmondások látszanak: az ország Von der Leyenék szerint ugyanis nem tud jelenleg megfelelni a csatlakozáshoz szükséges feltételek többségének.

Ráadásul mint arról korábban a Mandiner beszámolt: mindeközben az EU-ban egyedülálló módon a háború kitörése óta csak Magyarországon kérdezik meg a választókat arról, hogy szeretnék-e Ukrajnát az EU-ban látni, hiszen a kérdés szerepel a Nemzeti Konzultációban.

A háború előtt egyébként Hollandiában volt népszavazás az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés megkötését illetően, de a holland választók 61 százaléka elutasította az EU és Ukrajna közötti társulási szerződés megkötését. A holland parlament azonban nem törődött az eredménnyel, és a képviselők végül azt szavazták meg, hogy az EU tartsa fenn az Ukrajnával kötött társulási szerződést, sőt még a véleménynyilvánító népszavazás intézményét is eltörölték ezután. Erről itt írtunk bővebben.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
evpus
2023. december 05. 05:54
Miért nem lövik még le ezt a nőt?
elfújta az ellenszél
2023. december 04. 23:15
"December közepére készen lesz" Azért kíváncsi lennék, hogyan törik le a mindent behálózó rekord korrupciót 10 nap alatt? Hogyan tud ez a szuka ekkora bődületes ostobaságokat mondani? A kisebbségek státuszáról nem is beszélve
julius68-2
2023. december 04. 20:36
Ha mindazokat a törvényeket bevezetik az ukránok, amiket jogállamiságra hivatkozva az EU nálunk is bevezettetett és a kisebbségi jogokat, amik még a szovjet időszakban is megillették őket, az összes nemzetiségnek visszaadják stb. Aztán ha meg tudják mondani, hogy hol Ukrajna határa, akkor esetleg.
2023. december 04. 16:50 Szerkesztve
"A korrupció elleni küzdelem" jaj hogy egyem meg. Az ukránok szegények, ártatlanok, európaiak, csak hát ez a gonosz korrupció megtámadta őket... amely ellen hősiesen küzdenek, és amelyet ha nem nem is gyorsan, de december közepéig, 2 héten belül le is fognak gyűrni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!