Első eset: egy beteg az állami egészségügyben választhatta az eutanáziát Olaszországban

2023. december 13. 08:08

Olaszországban először fordult elő, hogy valaki a bírói végzés után teljes egészében az állami egészségügyi szolgálat keretein belül tudott élni az eutanázia lehetőségével.

2023. december 13. 08:08
null

Példátlan lépésre szánta el magát az olasz egészségügy, mikor gyakorlatilag egy beteg öngyilkosságához nyújtott asszisztenciát  – írta meg a Repubblica.

A 55 éves nőt, akit (saját maga és a családja védelmében) Anna néven említenek a cikkben, a progresszív szklerózis multiplex betegség sújtotta. Anna kifejezte, hogy bár nagyon szereti az életet és a szeretteit, testét már nem érezte sajátjának.

Úgy döntöttem, hogy véget vetek a szenvedésnek, mert az már elviselhetetlen volt”

– mondta Anna, aki a döntésével szabadnak érezte magát.

Bírósági döntés az eutanázia mögött

A trieszti bíróság döntése értelmében a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (SSN) biztosította számára a szükséges gyógyszert és az annak beadásához szükséges eszközöket.

Egy szervezethez tartozó orvos önkéntes alapon támogatta Annát, azonban közvetlenül nem avatkozott be a gyógyszer beadásába, mely továbbra is a betegre hárult.

Egy felmérés szerint az olasz társadalom többsége támogatta az eutanázia állami keretek közötti lehetőségét. A megkérdezettek 74 százaléka egyetértett az ilyen módon történő eutanáziával.

Magyarországon az ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász, Karsai Dániel, és társai küzdenek jelenleg hasonló célokért. Karsai a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, miután a kormány elutasította az eutanáziára vonatkozó kérelmét. Az ítéletre legkorábban januárban lehet majd számítani.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Perintfalvi Rita

Facebook

Idézőjel

Azt hiszem, hogy ez egy olyan súlyos tabu, amit meg kell törnünk végre!

Nyitókép: Getty images/ Fanatic Studio/Gray

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korrupt Kornél
2024. január 08. 21:05
Akkor miért kellett ehhez orvos? Minden cécó nélkül megtehette volna!
Csomorkany
2023. december 16. 07:19
Még húsz év és egy kamasznak, ha otthagyja a párja, elviselhetetlen depije miatt törvényes joga lesz a méreginjekcióhoz. Ráálltunk a lejtő tetejére, beirányoztuk a seggünket, és kezdünk lecsúszni. Vár a stabil pont alul.
augustus2-0
2023. december 13. 13:47
A világ napról napra sötétebb.
survivor
2023. december 13. 13:04
Az ASL gyakorisága 5/100.000... A folyamat elején bátran lehet a Dunába ugrani, kiugrani a 13. emeleti ablakból. Az öngyilkosság állampolgári jog, és nemes cselekedet volt egykor. SPQR, Japán....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!