Egy orosz rakéta hatolt be a lengyel légtérbe – a NATO is reagált

2023. december 29. 17:45

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egyeztetett a helyzetről Andrzej Duda lengyel elnökkel.

2023. december 29. 17:45
Miltary Training For Civilians In Poland

Korábban megírtuk, hogy Ukrajna irányából érkező, azonosítatlan légi eszköz repült be péntek reggel Kelet-Lengyelországba. A legújabb fejlemények szerint egy orosz rakéta hatolt be a lengyel légtérbe.

A tárgyat a határ átlépésének pillanatától követték a nemzeti légvédelmi rendszer rádiólokációs eszközeivel, amíg el nem tűnt. Az esemény miatt péntek délután Andrzej Duda elnök egyeztetett Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kormányfőhelyettessel, nemzetvédelmi miniszterrel, Maciej Klisz altábornaggyal, műveleti parancsnokkal, valamint Wieslaw Kukula altábornaggyal, vezérkari főnökkel.

A találkozót követő sajtókonferencián Kukula altábornagy elmondta: 

minden jel arra mutat, hogy egy orosz rakéta hatolt be a lengyel légtérbe, amely a rádiólokációs eszközök adatai és a szövetségesek megerősítései szerint egy idő múlva távozott onnan”.

Klisz altábornagy hozzátette: a rakéta mintegy 40 kilométeres mélységben hatolhatott be Lengyelország fölé, és a légtérsértés mintegy 3 percig tartott. A röppályájára vonatkozó műszaki adatok megerősítése végett a hadsereg terepszemlét is tart – közölte Klisz.

Reagált a NATO is

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az X-oldalán közölte, hogy a NATO figyelemmel kíséri a lengyelországi helyzetet.

„Beszéltem Andrzej Duda (lengyel) elnökkel a lengyelországi rakéta-incidensről. A NATO szolidáris nagyra becsült szövetségesével, figyelemmel kíséri a helyzetet, és a tények megállapítása kapcsán kapcsolatban maradunk. A NATO továbbra is éber marad”

– mondta Stoltenberg.

(MTI)

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

 

 

Összesen 298 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salmonella
2023. december 30. 13:47
Ezt már egyszer elsütötték. Akkor ukránok lőttek L. országba orosz rakétával és meg is halt 2 lengyel állampolgár. Az OTAN-nak akkor le kellett volna rohanni ukrajnát. Mot ugyanez a mantra.
remi
2023. december 30. 00:07
Közben jihadi julian szerint a ruszkik alaposan megtépáztak egy IRIS-T üteget, a legdrágább rész (a radar) biztosan bambi de valószínűleg más egységek is. Lokációt nem közölt.
Wolfram004
2023. december 29. 23:53
"A röppályájára vonatkozó műszaki adatok megerősítése végett a hadsereg terepszemlét is tart – közölte Klisz." - Hogyan? Megnézik a levegőt? "Véres lábnyomok a levegőben"
CsakOlvas
2023. december 29. 23:32
Kecmec, pontosan így van, ahogy írod. Képzeljük el azt az ideát, hogy "hipp-hopp" Amerika megszűnik működni. Vajon, mi jön ebből ki :) az irtózatos "tőkenyomás", amit az összeharácsolt, általuk is tudott "látszathatalom" fenntartása miatt gyakorolnak, szinte minden természeti csapás felett áll. Két fokozattal könnyebedne az életünk, ha csak - nem tennének semmit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!