Charles Michel és Orbán Viktor is elégedett lehet: „történelmi pillanatban sikerült kiegyensúlyozott javaslatot elfogadni”

2023. december 15. 08:28

Európai Tanács elnöke beszélt az Ukrajnával kapcsolatos EU-bővítésről.

2023. december 15. 08:28

Charles Michel újságíróknak nyilatkozva történelmi pillanatnak nevezte, hogy az Európai Tanács döntött az Ukrajnával tervezett uniós csatlakozási tárgyalok megkezdéséről.

„Ma este nagyon erőteljes jelzést küldtünk az európai polgároknak,

 és nagyon erőteljes jelzést az ukrán állampolgároknak” – fogalmazott.
A tagállami vezetők döntöttek arról, hogy az Európai Unió megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, tagjelölt státuszt adtak Georgiának, valamint határoztak arról, hogy az unió tárgyalásokat kezd Bosznia-Hercegovinával, amint az ország eléri a tagsághoz szükséges kritériumok teljesítésének szükséges szintjét – részletezte.    

Rekordidő alatt tudtunk nagyon erőteljes döntést hozni a bővítésről, különösen Ukrajnával kapcsolatban. 

Rekordidő alatt tudtunk rendkívül széles politikai támogatást nyújtani az érintett országoknak” – fogalmazott. Michel kiemelte: néhány óra alatt sikerült kiegyensúlyozott javaslatot elfogadni széles politikai támogatás mellett. Ez azt mutatja, hogy az EU komolyan gondolja a hitelesség kérdését és mindent meg akar tenni az alapvető érdekek védelme, valamint a nagyobb stabilitás biztosítása érdekében.    

„Úgy gondolom, hogy 

mind a 27 tagállammal közösen vagyunk erősek,

 és akkor vagyunk igazán erősek, ha képesek vagyunk egységes döntéseket hozni” – tette hozzá. Az uniós költségvetés féléves felülvizsgálatával kapcsolatban Michel reményét fejezte ki, hogy a jövő év elején a tagállamok visszatérnek a témára és megpróbálnak megállapodásra jutni arról.    

Rövid nyilatkozatában az Európai Tanács elnöke végezetül közölte, a tagállami vezetők a brüsszeli uniós csúcs zárónapján egyebek mellett foglalkozni fognak a migráció kérdésével, a közel-keleti helyzettel, valamint az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni küzdelemmel.

Ahogy megírtuk, a magyar kormányfő sem lehet elégedetlen.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 








 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2023. december 15. 18:18
Nehéz sikernek beállítani azt a pofára esést, amit most bemutattak. Mindenki várta, hogy vétozzunk, mert akkor lehett volna a zselé bábunak üzenni, hogy mi akartuk, de a gonosz orbán nem hagyta. Most főhet a hülye fejük, miként curikkoljanak ki a saját értelmetlen ígéreteik mögül.
P.Béla
2023. december 15. 16:26
" akkor vagyunk igazán erősek, ha képesek vagyunk egységes döntéseket hozni" Na, pont azt nem sikerült. Világítson már fel valaki, hogy miért jó a többi tagállamnak, hogy az EU bővítési tárgyalásokat kezd Ukrajnával? -A mezőgazdasági vállalkozóik egyetértenek-e vele? -Fuvarozók? Lengyelországban, Szlovákiában két hete, és a hét vége óta Magyarországon is a határnál blokád van! -Akarnak egy végletekig korrupt államot felvenni ? Még a határt sem tudod úgy átlépni Ukrajnában, hogy ne jattolj a 100%-ban korrupt határőrnek, vámosnak, egyébként szivatnak, várakoztatnak órákig. Kb. az afrikai szint. Jogbiztonság=0 -Egy beláthatatlan idejű és kimenetelő proxyháború részvevőjét meddig kell vajon pénzelni? Csak emlékeztetőül a koreai háború aktív szakasza 1950-53 között volt, máig csak tűzszünet van. -Európa a COVID19 válság és az esztelen szankciók okozta energiaárrobbanás után van-e olyan gazdasági helyzetben, hogy gazdaságilag a nyakába vegyen egy lerombolt országot, egy csődtömeget?
pollip
2023. december 15. 10:28
Valóban erős jelzést küldtek nekünk! Jó lesz emlékezni erre jövő júniusban. Akik most döntöttek, veszik a kalapjukat és az eu-ra hagyják a káoszt. Pont, mint a migrációval....
h040183
2023. december 15. 09:09
50 milliárd beöntése egy feneketlen kútba nem látom, hogy hogy kiegyensúlyozott... Az EU már csak névleg létezik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!