Balhé van az Európai Békekeret körül: célkereszt kerülhet Scholz homlokára?

2023. december 01. 12:53

A Politico arra figyelmeztet, hogy Németországtól is félnie kell Brüsszelnek, nem „csak” Magyarországtól.

2023. december 01. 12:53
null

Tanulságos olvasmány a Politico brüsszeli ügyekkel foglalkozó hírlevele. Egyrészt, beleszálltak Fukuyamába, másrészt úgy tűnik, hogy megindult a célkereszt áthelyezése Magyarországról Németországra.

Ezt is ajánljuk a témában

Arról írtak, hogy Ursula von der Leyen (az Európai Bizottság elnöke) és Charles Michel (az Európai Tanács elnöke) együtt akartak több pénzt kalapozni az Európai Békekeretbe (EPF): Von der Leyen arányosított módszert akarna, Michel pedig európai védelmi kötvények kibocsájtását szorgalmazta. 

Viszont a Politico szerint nem a pénz a nagy „EPF” kérdés

Mint fogalmaztak, „nem csak azért [élesedik a vita], mert Magyarország blokkolja az EPF Kijevnek szánt nyolcadik részletét”, hanem egy német dokumentum miatt is, amely „nyugtalanságot kelt a védelmi közösségben”.

Ugyanis a nem hivatalos kormányzati szervtől származó irat nemes egyszerűséggel a céltábla közepére helyezi Scholzot.

Egy „non-paper” karavja a zűrt, ami egy egészen sajátságos brüsszeli iratkategória: olyan, az uniós intézményeken belüli zárt tárgyalások során előterjesztett, általában kifejezett nevesítés nélküli informális dokumentum.

Egy név nélküli uniós diplomatát idézett a lap: a „non-paper” olyan nagy port kavart, hogy 

„mindannak ellenére, amit Németország az elmúlt 12 hónapban tett, nem Orbán, hanem Scholz lesz az, aki végül leállítja az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást”.

Ugyanis a németek nehezményezik, hogy bár ők finanszírozzák az EPF negyedét, a tagországok azt nem német cégeknél használják fel, amivel német szemszögből kidobott pénz lett a befizetés.

Nyitókép: Tobias SCHWARZ / AFP

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2023. december 05. 10:01
Nna pontosan ugyanezért kapunk mi és még jópár ország EU támogatást. Tudniillik annak a 2/3-a német cégek leányvállalatainál landol. Ha ez nem így lenne és nem hízlalnánk EU-s pénzen a németeket, már rég beszántották volna a programot. https://index.hu/kulfold/eurologus/2017/02/28/nemetorszag_nagyot_szakit_az_eu-bol/
2023. december 01. 17:40 Szerkesztve
A németek a többiekhez képest rengeteg pénzt áldoznak Ukrajna védelmére, az USA után ők a másodikok. Puhányokként indultak, de mára ez megváltozott. Ha a németeken múlik, így vagy úgy, de még több pénzt kap Ukrajna az EU-tól. Mert amit jelenleg adnak, az elégtelen, a kerekítési hiba szintjét se éri el az EU gazdaságához képest. Ennyire nem válhat jelentéktelenné az EU nemzetközi szinten, hogy ne legyen képes megfékezni a két évszázaddal lemaradt, imperialista Oroszországot, remélem.
KBA98
2023. december 01. 17:26
Ahogy megérdemli!
Csigorin
2023. december 01. 15:29
mert abbol europai beket kene finanszirozni, nem EUnkivuli haborut
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!