A Pentagon és a NATO máshogy képzelte el az ukrán ellentámadást

2023. december 12. 09:15

Az ukrán katonai vezetés a maga útját járta, ami elvezetett végül a nyári ellentámadás kudarcához.

2023. december 12. 09:15
Bendarzsevszkij Anton
Bendarzsevszkij Anton
Facebook

„A The Washington Post amerikai lap néhány nappal ezelőtt egy nagyon hosszú, kétrészes anyagot közölt a nyári ukrán ellentámadásról. Ehhez több mint 30 magas rangú amerikai, európai és ukrán döntéshozóval beszélgettek, illetve több mint 20 katonatiszttel. A The Washington Post cikkének fő üzenete egyértelmű: a Pentagon és a NATO máshogy képzelte el az ukrán ellentámadást, más terveket dolgoztak ki, de az ukrán katonai vezetés a maga útját járta, ami elvezetett végül a nyári ellentámadás kudarcához. 

Ebben az amerikai narratívában egyfajta fölényes civilizációs logika is megmutatkozik: mi jól csináltuk volna, de a modern nyugati fegyverrel az »elmaradott bennszülöttek« nem tudtak mit kezdeni. Az amerikai tisztviselők állításaiban két fő érv dominál, ami szerintük elvezetett az ellentámadás kudarcához:
1. A Pentagon szerint egy nagy fókuszált támadásra lett volna szükség, minden elérhető, felkészített erő bevetésével. Az ellentámadás több részre bontása a kudarchoz vezetett.
2. A másik hiba szerintük a késlekedés volt: ha az eredetileg kidolgozott tervek szerint április közepén támadnak, akkor több esély lett volna a sikerre.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: ROMAN PILIPEY / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2023. december 15. 11:25
"A The Washington Post cikkének fő üzenete egyértelmű: a Pentagon és a NATO máshogy képzelte el az ukrán ellentámadást, más terveket dolgoztak ki, de az ukrán katonai vezetés a maga útját járta, ami elvezetett végül a nyári ellentámadás kudarcához." Meglepő, de teljesen egyetértek Antonnal: Az egész érvelés nonszensz. Az Usa és a NATO a saját seggét próbálja védeni a kudarc miatt. Légierő, légelhárítás nélkül az egész kudarcra volt ítélve a kezdetektől fogva.
Zolt
2023. december 13. 15:16
Csak az ész hiányzott. Pénz akarat volt. Mit akar valaki "primitív" emberekkel. Tudták előre milyenek mihez szoktak mennyien vannak. Nyitott könyvből olvashattak volna,ha tudtak volna olvasni... Másik verzió csak szét akar/ják/ták szabdalni ukrajnát.Igy adunk is meg nem is,de épüljön le az ukrán sereg. Szerintem
fenris
2023. december 13. 08:59
Hát, arról lehetett azért olvasni, hogy Zsalu is inkább követte volna az amcsi ötletelést legalább annyiban, hogy egy koncentráltabb támadás legyen a tenger felé, de a zseniális Zselé több helyen is akart sikereket, és hát ő a főgóré. Beleszólt a katonák dolgába, valószínűleg a kokó okozta istenkomplexusa miatt, és részben emiatt is van a zsalu-zselé feszkó. Más kérdés, hogy ha azt veszed, hogy volt két lehetőség, és az egyik beszart, akkor azt mondani, hogy de a másik ment volna, az faszság, még a szakszolgálatok is csak 50%-ot adtak a sikernek az eredeti tervre is. Az meg a mittudomén kategória. A késlekedés viszont tényleg hiba volt, olyan szép mély aknamezőket telepítettek a ruszkik az ajándék időben, hogy az ukikat az amcsik szerint ez meglepte. Persze az ukik azt mondják, hogy igenis tudták, mennyi az annyi (csak ők akkor biztos így szállnak le a bicikliről)
alexandrosz-2
2023. december 13. 07:10
Felelősséghárítás. Szar zsidó propaganda. De anton egy szar alak. A szava szart se ér. A zsidó gazdáié se.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!