A németek odaszóltak Izraelnek: Nem lesz ez így jó!

2023. december 04. 19:31

Berlin a humanitárius jogok miatt aggódik.

2023. december 04. 19:31

A nemzetközi közösség egyre több tagja figyelmezteti Izraelt az emberi jogok és az erkölcsi alapértékek betartására – írja az Euronews. Legutóbb a német külügyminisztérium közölte, hogy „Izraelnek nem csak utasítania kell a gázaiakat, hogy költözzenek biztonságos helyre, hanem ezt lehetővé is kell tennie”.

A szóvivő egyúttal aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy

Izrael Hamász elleni szárazföldi hadjárata kiterjedhet Gáza menekültekkel zsúfolt déli részére. 

Jonathan Cornicus, az izraeli hadsereg szóvivője tagadta azokat a vádakat, amelyek szerint a palesztinokat végleg el akarják távolítani a Gázai övezetből.

Izrael hétfőre a Gázai övezet egész területére kiterjesztette hadjáratát a radikális iszlamista Hamász ellen. Gázai egészségügyi források legfrissebb közlése szerint a halálos áldozatok száma 15 899-re nőtt, a sebesületeké pedig 42 ezerre a harcok kirobbanása óta. Több ezer embert eltűntként tartanak nyilván. A terület csaknem 1,9 millió lakosa, vagyis

az emberek több mint 80 százaléka volt kénytelen elmenekülni otthonából

– hívta fel a figyelmet hétfőn az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynöksége (UNRWA).

A segélyszervezetek az izraeli hadművelet drámai humanitárius hatásaira figyelmeztetnek. Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szóvivője, James Elder a BBC-nek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy senki sem érezheti magát biztonságban, ha tízpercenkét bombák hullanak körülötte. „Sem a kórházakban, sem az óvóhelyeken nincsenek biztonságban az emberek, pedig számtalan sebesült gyereket és mellettük szülőket is szállítanak be” – hangsúlyozta Elder.

Mirjana Spoljaric Egger, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke pedig arra panaszkodott, hogy lehetetlen megfelelő humanitárius segélyezést folytatni. „Az emberi szenvedés mértéke elviselhetetlen” – húzta alá a palesztin területen tett látogatása során. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a civil lakosság számára nincsenek biztonságos menedékhelyek.

(MTI/Mandiner)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MAHMUD HAMS / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2023. december 05. 08:19
Németország inkább sajátállampolgárai lelövéséért/felrobbantásáért/elgázolásukért/megkéselésükért/megerőszakolásukért, stb. aggódjon.
szeekely
2023. december 05. 08:14
Nyetanyahu lebukott. izraelban mar nincs tamogatottsaga. Amig huzza a haborut es oli az oslakokat, addig nem lehet levaltani katonai okokbol. Ezert minel hosszabbra tervezi a civilek elleni legicsapasokat. Minel tobb palesztin meghal, o annal tovabb maradhat hivatalban. De a megolheto palesztinok kifogynak egy ido utan, egy milliot megsem likvidalhat, mint szeretne. S akkor Nyetanyahunak is be kell fejeznie a haborut es veheti kalapjat. Mert a Veres Kez mar nem fog kelleni senkinek sem.
Burdisgarage
2023. december 05. 05:50
A megerőszakolt nőknek nincsenek jogaik.
Graf
2023. december 05. 04:44
A zsidókkal csak óvatosan, a palesztínoknál elszakadt a cérna, mert a kóbik nem tartanak be semmilyen ENSZ határozatot pl. Ne létesítsenek a zsidók településeket a West Bank - en ahol erőszakkal kilakoltatják az ott élő palesztínokat és a helyükre épített lakótelepekre zsidók költöznek. Kétségbe esettség vezetett a Hamasz vérengzésére józan ésszel felfoghatatlan hogyan képzelték el az összecsapást az IDF -fel. A zsidókkal csak óvatosan , vizsgálni kell mi vezethetett erre a Hamasz lépésre. Érdekes dolgok derülnének ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!