„A jólét őrzője” – Amerika katonai műveletre készül Jemenben

2023. december 20. 11:27

Válaszul a húszi lázadók hajókat ért támadásaira.

2023. december 20. 11:27

A Vörös-tenger hajózási szabadságát célzó, az Egyesült Államok vezette munkacsoport megalakítását jelentette be hétfőn Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy véget vessen a jemeni húszi lázadók támadásainak a térségen áthaladó hajók ellen. A „Jólét Őrzője” elnevezésű művelettel a Vörös-tenger déli részén, valamint az Ádeni-öbölben jelentkező biztonsági kihívásokra kívánnak választ adni, célja pedig a szabad áthaladás biztosítása, továbbá a régiós biztonság és fejlődés erősítése – jelentette ki a bahreini látogatáson tartózkodó Lloyd Austin.

Ezt is ajánljuk a témában

Hozzátette, hogy a kezdeményezéshez mások mellett az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Bahrein, Kanada és Norvégia is csatlakozik. Aláhúzta: az atrocitások nem pusztán a kereskedelem szabadságára mérnek csapást, hanem veszélybe sodorják a legénység életét, valamint nemzetközi jogba ütköznek. 

A bejelentésre reagálva Mohammed Abdusszalám húszi főtárgyaló újságíróknak „teljesen feleslegesnek” nevezte a washingtoni kezdeményezést, aláhúzva, hogy a térség vizei az izraeli, illetve az Izraelbe haladó hajókon kívül minden vízi jármű számára biztonságosak. A főtárgyaló leszögezte: a húszik nem változtatnak a gázai konfliktussal kapcsolatos álláspontjukon. „Nem hagyunk fel műveleteinkkel még akkor sem, ha Amerika az egész világot is mozgósítaná ellenünk” – jelentette ki a lázadók egyik szóvivője, Mohammed al-Buhejti is. 

Mindeközben az amerikai hadsereg Központi Parancsnoksága (CENTCOM) újabb, 

a Vörös-tenger déli részén áthaladó hajók elleni húszi támadásokról számolt be, 

az Egyesült Államok pedig ismét felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy tegyen lépéseket az atrocitások ellen. 

A nemzetközileg elismert jemeni kormány ellen harcoló, Irán támogatását élvező húszik a műveleteket a palesztinok iránti szolidaritással indokolják. A húszik a gázai fegyveres konfliktus októberi kirobbanása óta több alkalommal indítottak drón- és rakétatámadást izraeli területek ellen. 

A felkelők azt is közölték, hogy az Izrael felé haladó minden hajót célpontnak tekintenek mindaddig, amíg az izraeli blokád alatt álló Gázai övezet élelmiszerhez és orvosi felszereléshez nem jut. A bejelentés nyomán a jelentősebb hajózási vállalatok felfüggesztették a Vörös-tengeren és a Szuezi-csatornát érintő útvonalaikon a forgalmat. A Földközi-tengert a Vörös-tengerrel összekötő, 163 kilométeres Szuezi-csatornán halad át a világkereskedelem mintegy tíz százaléka. Az útvonal hiányában a hajóknak a Dél-afrikai Köztársasághoz tartozó Jóreménység foka felé kell kerülniük, ez pedig körülbelül két héttel megnöveli útjuk hosszát.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: illusztráció, JACOB M. MILHAM / US NAVY / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. december 20. 17:14
Ahová beteszi a lábát ott csak pusztulás jön!
Dunhill67
2023. december 20. 16:33
Jemen...öö...az hanyadik állama is a zusának?....nem vagyok jó ámerikai földrajzból:))
Janika50
2023. december 20. 16:31
Tökéletes indok a "nemzetközi koaliciós erők" bevetésére. Az elhunytak, -szokás szerint- a zusán kivüli erőkből lesznek. A közben megszerzett(elrabolt) holmik természetessen a szabadság hazájában fognak landolni. Hányszor fogják még palira venni ilyen pitiáner átlátszó trükkel a világ közvéleményének döntő részét? Igaz, őket, az oktatási rendszerüket majmolják.
2023. december 20. 16:24 Szerkesztve
Amerika katonai műveletre készül Jemenben, na persze a szövetségeseket előre küldve. Az amcsik sokat tanultak Orvbántól, csak semmi felelősség, az a másé. viszont a helyreállítási (B) Zsozsó a jenki tolvajoké.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!