Zelenszkij még morfondírozik a 2024-es választásokon – kockázatosnak tartja

2023. november 03. 22:20

Kijelentette, hogy indulni akar egy újabb ciklusra, ha a választásokra sor kerül.

2023. november 03. 22:20

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mérlegeli a 2024 tavaszán esedékes elnökválasztás előnyeit és hátrányait – közölte pénteken külügyminisztere, bár komoly aggályok merülnek fel azzal kapcsolatban, hogyan lehetne megszervezni egy szabad és tisztességes szavazást az Oroszországgal folytatott háború idején, olvasható a Reuters hasábjain.

Miután Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát, Ukrajna hadiállapotot hirdetett, amely tiltja a választásokat. De voltak olyan felhívások, többek között Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor részéről, hogy a szavazást akkor is folytassák le, ha a háború nem ér véget, a demokrácia egészségének bizonyítékaként.

„Nem zárjuk be ezt az oldalt. Ukrajna elnöke mérlegeli és mérlegeli a különböző előnyöket és hátrányokat” 

– mondta Dmytro Kuleba, hozzátéve, hogy a választások soha nem látott kihívásokat hoznak.

Ukrajnában a tervek szerint októberben parlamenti választásokat, 2024 márciusában pedig elnökválasztást tartanának. Kuleba rámutatott a biztonsági kockázatokkal kapcsolatos problémákra, valamint arra, hogy miként lehet biztosítani a szavazatokat a több százezer katona, a külföldön élő több millió ukrán és az orosz megszállás alatt élők számára.

Zelenszkij újrázna

Zelenszkij kijelentette, hogy indulni akar egy újabb ciklusra, ha a választásokra sor kerül. Népszerűsége továbbra is nagyon magas, bár a háború első éve óta kissé csökkent.

Politikai elemzők és egyes ellenzéki politikusok szerint Ukrajnának rendkívül nehéz lenne garantálni a szabad, tisztességes és biztonságos választási folyamatot, mivel Oroszország továbbra is drónokkal és rakétákkal támadja az országot. A szavazás megtartásának ellenzői attól tartanak, hogy Oroszország megpróbálná kisiklatni a szavazást, miközben a politikai versengés aláásná a nemzeti egységet.

Nyitókép: YVES HERMAN / POOL / AFP

 

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2023. november 04. 18:14
Csucsu szarul nézel ki, Inkább zongorázzál Pressman majd megy lapozni a kottát.
KBA98
2023. november 04. 12:44
Ezek szerint úgy gondolja, hogy akkor még élni fog?
Perczel Éva
2023. november 04. 11:57
Hogy is mondta Pfizer von der Leyen asszony? Csak ámulok, és bámulok Ukrajna fejlődését látván.....
indák
2023. november 04. 10:00
Először, meg kellene kérdezni a népet (titkos népszavazás, amin csak az otthon élő ukránok vehetnek részt, elvégre az övékkel verik a csalánt!), hogy akarja-e folytatni ezt az őrületet. Milyen feltételekkel, milyen békét részesítene előnyben...S világossá kéne tenni számukra, hogy a pénzügyi, hadi, stb. támogatásoknak mi a valódi ára. Aztán lehetne elnökálasztást tartani. :) Na, ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!