Szlovákia bekeményít: még bővíti is az ukrán gabonatilalmat!

2023. november 29. 17:11

Az agrártárca vezetője szerint az ukrán mezőgazdasági termékek ellenőrizetlen beáramlása teljesen ellehetetleníti a szlovákiai agrártermelőket.

2023. november 29. 17:11

Szlovákia határozatlan időre meghosszabbítja, és több termékre is kiterjeszti az Ukrajnából származó agrártermékek behozatalának tilalmát – erről szerdai ülésén döntött a pozsonyi kormány. A szlovák behozatali tilalom eddig négy termékre, a búzára, a kukoricára, a repcére és a napraforgóra vonatkozott. A mostani döntés a behozatali tilalmat más agrártermékekre is kiterjeszti, egyebek mellett 

az árpára, a búzalisztre, a mézre, a malátára, a szójára, a cukorra és az étolajgyártás során keletkező melléktermékekre is. 

Richard Takác, a hosszabbításra vonatkozó javaslatot beterjesztő szlovák agrártárca vezetője a lépést azzal indokolta, hogy az ukrán agrártermékek ellenőrizetlen beáramlása ellehetetleníti a szlovákiai agrártermelőket, akiknek az ukrán termékek behozatala már ez idáig 110 millió euró (mintegy 40 milliárd forint) kárt okozott.  

Az Ukrajnával szomszédos országoknak komoly anyagi veszteséget és más jellegű problémákat is okoz az ukrán agrártermékek behozatala. 

A mezőgazdasági termelők a tavalyi évben 110 millió euróban számszerűsítették az ukrán gabonaimport által nekik okozott kárt. Az Európai Bizottság kompenzációja Szlovákia számára 5 millió eurós szinten volt.” – mondta az összesen 14 terméket érintő behozatali tilalom kapcsán Richard Takác a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek. Kijelentette: a szlovák kormány nyomást fog gyakorolni az Európai Bizottságra annak érdekében, hogy az unió álljon elő európai szintű megoldással az ukrajnai agrártermékek behozatalából adódó problémákra. 

Szlovákia még szeptemberben döntött arról, hogy – Magyarországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan – nemzeti hatáskörben fenntartja az ukrán gabonabehozatal tilalmát, miután a brüsszeli bizottság nem hosszabbította meg a szeptember 15-én lejárt uniós szintű intézkedést.

(MTI)

Nyitókép: Christoph Reichwein / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hekimeki
2023. november 29. 21:11
Minden tiszteletem 👍👍👍👍👍
Hohokam
2023. november 29. 20:39
A Zorbán miatt van ez is. Mer' rászigetelődött Szlovákiára, vagy minek híjják most Pozsony meg Kassa környékét.
Csopak
2023. november 29. 20:07
Helyes! Így kell ezt.
titi77
2023. november 29. 20:07
lehet nyavajogni újfent "dollárosok"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik