Szlava propahangyi!

2023. november 02. 05:28

Ukrajna sem lóg ki a szomszéd népek nacionalista kánonjából, sőt. A környező országok történelemoktatásáról szóló, a közoktatásban használt tankönyveiket bemutató sorozatunkban ez alkalommal háborúban álló északkeleti szomszédunkat vizsgáltuk meg.

2023. november 02. 05:28
Old,Palace,Castle,Palanok
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Ukrajna tankönyvpolitikájához Szamborovszkyné Nagy Ibolyának, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Történelem és Társadalomtudományi Tanszéke docensének segítségét kértük, valamint átlapoztuk Bocskor Medvecz Andrea Alapvetések az ukrán magyarságkép kérdéséhez és a magyar múlt ukrán megítéléséhez című könyvét, továbbá A magyarságkép a közép-európai tankönyvekben a 20. században című tanulmány­kötetet, többek között Fedinec Csilla hozzájárulásával.

Szamborovszkyné az alapvető módszertani különbségekre mutat rá. Ukrajnában külön­veszik a világtörténelmet és az ország történelmét, s utóbbinál „az 1991-es Ukrajna határain belüli területeket a kezdetektől ukrán földként állítják be. Nincs perspektívába helyezve, mononacionális az országtörténeti megközelítés, vagyis csak az államalkotó nemzetről szól, a mai ország lakosságának 25 százalékát kitevő nem ukránokról nincs szó. Ezért lehet olyan következtetést levonni, hogy a nem ukránok nem őshonosak, tősgyökeresek, hanem betelepültek valamikor”. A tanulmányok nem annyira frissek, hogy a 2014 utáni változások és úgynevezett reformok által érintett tankönyveket is górcső alá vegyék, azonban, mint Szamborovszkyné rámutat, a 2014-ig használt és a mostani tankönyvekben nincs jelentős különbség, mert a szerzőgárda nagyrészt ugyanaz 1991 óta, „ebből kifolyólag a szemlélet is”.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BAJA
2023. november 02. 20:44
Szláv а zotrkan ja
zsolti123
2023. november 02. 12:22
“Késre a magyarokkal! Jövünk a gyerekeitekért!” Az ukrán radikálisok kárpátaljai magyarságot történő megtámadásának krónikája https://vk.com/wall-115579629_9123 https://internetfigyelo.com/ukran-radikalisok-kesre-a-magyarokkal-jovunk-a-gyerekeitekert/ https://index.hu/kulfold/2014/03/10/magyar_partot_tiltana_be_a_szvoboda/
zsolti123
2023. november 02. 12:20
A nacionalizmust még elviselnénk, de ennél sokkal rosszabb a helyzet. A soviniszták , a más népek elleni gyűlölködők az igazán veszélyesek - azov és társai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!