Sose tapasztalt hangerővel harsoghat a „Willkommen!” – ha ezt nem hallja meg a Földközi-tenger túlpartján fülelő 17 éves Ahmed, akkor semmit!

2023. november 06. 11:56

Költözz Németországba, és örökölsz 23 millió forintot! Igen, jól olvasták – 23 milliót. Bemutatkozik a legújabb német ötlet, az „alapörökség”. Tessék kapaszkodni.

2023. november 06. 11:56
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

Aggasztja a német Szociáldemokraták ifjúsági tagozatát a vagyoni egyenlőtlenség mértéke, ezért elő is rukkoltak egy javaslattal:

tartózkodási státusztól függetlenül üsse minden 18 éves németországi lakos markát 60 ezer euró, azaz 22,8 millió forintnak megfelelő összeg, alapörökség címén.

A német kormány keleti tartományokért felelős (szintén szociáldemokrata) megbízottja egy hónappal ezelőtt még „csupán” 20 ezer eurós kezdőtőkével dobta volna meg a nagykorúvá válókat, de ezek szerint az nem volt kellően hangos Willkommen a Földközi-tenger túlpartján fülelő 17 éves Ahmedeknek.

Eredetileg egyébként a 20 ezer eurós „alapörökség” elképzelését egy balos berlini gazdaságkutató intézet vetette föl, csakhogy ők célhoz kötötték volna a juttatást, így azt kizárólag képzésre és továbbképzésre, ingatlanvásárlásra vagy vállalkozás alapítására lehetne felhasználni.

Az ifjúszocik ennél nagyvonalúbbak: háromszoros pénzt adnának, a hírek szerint nulla feltétellel.

A közelgő kongresszusukon megszavazandó mostani követelés szerint ugyanis mára „legendává” vált, hogy a jólét hajtóereje a munka, mivel valójában ördögi körről van szó: a gazdag családok továbbörökítik a vagyonukat, míg sokan mások „hónapról hónapra élnek, és örülnek, ha egy mosógépjavítás miatt nem kell a rákövetkező hónapban éhezniük” (Németországról beszélünk továbbra is). Ezért olyan örökösödési adót vezetnének be, hogy egymillió eurótól kezdve 10 százalékot kellene adózni, kétmilliótól fölfelé húszat, háromtól harmincat, satöbbi, egészen a kilencmillió eurótól kezdve alkalmazott 90 százalékos adómértékig –

ebből fedeznék az alapörökség évi 45 milliárd eurós költségét (forintban ez nagyjából 17 billió).

Ad némi kontextust a dolognak, hogy egyébként az örökségek átlagos értéke a keleti országrészben 52 ezer euró, nyugaton 92 ezer, és aki 107 ezer eurós nettó vagyonnal rendelkezik Németországban, az már a lakosság tehetősebbik felébe tartozik (akinek a nevén tehát Magyarországon 40 millió forint értékű tehermentes ingatlan és 1000 forint készpénz van, az papíron már minden második németnél gazdagabb).

Innen nézve is érezhetjük, hogy a kiugróan nagy, többmillió eurós örökségek jellemzően nem likvid pénzeszközökben, de még csak nem is jachtflottákban, hanem mindenekelőtt családi vállalkozásokban testesülnek meg.

A mintegy hárommillió ilyen cég az összes német munkavállaló 60 százalékát foglalkoztatja és ezáltal a gazdaság gerincét képezi – egy 80-90 százalékos adó megfizetéséhez azonban a legtöbb örökösnek el kellene adnia az akár évszázados munkával felépített sikeres családi vállalkozást (vevőként nyilván nagyvállalatok, azaz még nagyobb tőkések jönnének szóba),

vagy persze ott a másik opció is, hogy a lemenők preventíve eleve másik országba menekítik a szorgos dédapa által alapított gyárat.

De mi baj lenne ebből, ha egyszer a munkával szerezhető jólét csak buta városi legenda.

(Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo)

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 192 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. december 12. 18:21
Arról ne nyissunk már vitát, hogy kik élnek jobban! A németek háromszor annyit keresnek, és legalább 10-szer annyi megtakaritásuk van, mint a magyaroknak. A spanyol tengerparton össze lehet vetni az ott nyaraló/telelő német és (ha van) magyar nyugdijasok számát. Ennek nem mond ellent a két ország teljesen eltérő lakáshelyzete. Hogy Magyarországon háromszor annyian laknak saját házban, mint Németországban. Magyarországon csak akkor érezheted magad biztonságban, ha saját ingatlanodban lax. Ha nem, a tulaj bármikor kitehet, s bármikor bármennyivel emelheti a bérleti dijat. Németországban, ha rendesen fizeted a bért, akár életed végéig ott lakhasz. A tulaj NEM TEHET KI, és emelni is csak indokolt esetben (pl, infláció), és az önkormányzat beleegyezésével emelhet.
Tommaso
2023. december 12. 18:11
"Minden 18 éves németországi lakos kapjon 60 ezer eurót", 1., a Földközi-tenger túlpartján fülelő 17 éves Ahmed nem németországi lakos. 2., a halvaszületett ötlethez a Németországot irányitóknak semmi köze. De az Orbán-rezsim által agymosottakat ilyen csacsiságokkal is lehet hergelni..
Reszelő Aladár
2023. november 08. 13:54
Kb a felének sincs saját ingatlana, így a vagyont más formában kell keresni. Vagy nincs is vagyon, csak azt hisszük róluk, hogy van.
Töki
2023. november 07. 12:31
Betegek ezek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!