Netanjahu arra kérte az izraeli kormányt, hogy támogassa a Hamász ajánlatát

2023. november 21. 22:38

Kormánya nehéz, de helyes döntést hozott – jelentette ki az izraeli miniszterelnök.

2023. november 21. 22:38

A Reuters arról számolt be, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök kedden arra kérte kormányát, hogy támogassa azt a megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy a Hamász néhány túsz szabadon bocsásson, azok közül, akiket a terroristák a Gázai övezetbe vittek az Izrael elleni október 7-i támadás során.

Netanjahu a kormányülés kezdetén azt is kijelentette, hogy 

a háború addig folytatódik, amíg Izrael el nem éri minden célját. 

Egy amerikai tisztségviselő azt mondta, hogy a megállapodás négy-öt napos tűzszünetet foglal magába, ami az első szünet a Gázai övezet hat hete tartó izraeli bombázása óta – ismertette a lap.

Ezt is ajánljuk a témában

Nehéz, de helyes döntés

Miután Netanjahu ismertette a megállapodás még nem nyilvános részleteit a háborús kabinet és a nemzetbiztonsági kabinet előtt, elmondta, hogy kormánya nehéz, de helyes döntést hozott, és lehetővé teszi Izrael számára, hogy folytassa a Hamász elleni harcot.

Elmondta, hogy Joe Biden amerikai elnök közbenjárása segített javítani az alkun, így az kevesebb engedményért több túsz szabadság teszi majd lehetővé.

A Reuters idézte Daniel Hagari katonai szóvivőt is, aki egy korábbi tájékoztatóján azt mondta: „a hadsereg tudni fogja, hogyan tartsa fenn katonai eredményeit Gázában, 

miközben felkészül a háború következő szakaszaira”.

Kétfázisú tűzszünet

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a kétfázisúra tervezett tűzszünet első fázisában egy négynapos tűzszünet alatt 

a Hamász 50 izraeli nőt és gyermeket, köztük kettős állampolgárokat engedne szabadon 150 palesztin fogolyért cserébe, 

akiknek zöme szintén nő és gyermek. Emellett lehetőség van egy második fázisra is: ha Izrael további néhány nap tűzszünetet biztosít, visszakaphat további 50 nőt, gyermeket és idősebb túszt újabb 150 palesztin fogolyért cserébe.

Nyitókép: ABIR SULTAN / POOL / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bornemissza-3
2023. november 22. 04:39
A lefegyverzésük lenne a helyes.
bornemissza-3
2023. november 22. 04:37
A palesztinok hazafiak, akik meggyőződésből a hazájukért harcolnak. Nem érdem egyetlen hazafit sem megölni, aki csak védekezik és a hazáját védi. A megölésüket el kell kerülni, ha lehet.
bornemissza-3
2023. november 22. 04:27
Ha megígérik, akkor úgy is kell lennie.
bornemissza-3
2023. november 22. 04:25
De valódi megoldást kell nekik kínálniuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!