Német stábot fenyegettek meg izraeli katonák Ciszjordániában

2023. november 06. 13:33

„Ez már a második ilyen incidens a héten” – hangsúlyozta Christian Limpert, az ARD tel-avivi irodavezetője.

2023. november 06. 13:33

Izraeli katonák megfenyegették Ciszjordániában az ARD német közszolgálati televízió újságírócsoportját – tudatta a csatorna.

Az ARD beszámolója szerint munkatársaik a zsidó telepesek palesztinok ellen elkövetett erőszakos cselekményeiről készítettek riportot Ciszjordániában, amikor Hebrontól délre egy interjúból távozóban izraeli katonák állították meg őket. Jan-Christoph Kitzler, a csatorna tudósítójának elmondása szerint a katonák rendkívül agresszívan viselkedtek, többször is a járművük belseje felé fordították fegyvereiket, és azt kérdezték, hogy zsidók-e. Kollégáját árulónak nevezték és becsmérelték. A helyzet csak több mint egy óra elteltével enyhült, miután más katonák és rendőrök is a helyszínre érkeztek – mondta Kitzler.

Az ARD tel-avivi stúdióját működtető Bayerischer Rundfunk regionális közszolgálati médiatársaság a sajtószabadság elleni támadásnak minősítette az incidenst. „Ez már a második ilyen incidens a héten. Stábunk tagjai világosan azonosították magukat akkreditált újságíróként, és messze voltak bármilyen katonai területtől” – fogalmazott Christian Limpert, az ARB tel-avivi irodavezetője.

Az izraeli katonák viselkedését nem tudjuk elfogadni”

– tette hozzá az újságíró.

A dpa német hírügynökség kérdéseire reagálva az izraeli hadsereg (IDF) hétfőn elnézést kért „az okozott kellemetlenségekért”. Közleményük szerint a katonák viselkedését kivizsgálták, de a hírügynökség szerint a válaszból nem derül ki, hogy az IDF lát-e kivetnivalót a történtekben, és történt-e szabálysértés.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Izraelben dolgozó külföldi tudósítók szervezete október végén felszólította az izraeli hadsereget, hogy szavatolja az újságírók biztonságát, valamint panaszt emelt két ciszjordániai incidens miatt, amelyek során katonák riportereket zaklattak.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Syr Wullam
2023. november 10. 07:38
Visszanyalt a fagyi a németeknek? :-)))
Intruder
2023. november 06. 23:56
Már csak ez a németországi fogyatékos banda hiányzott egy háború kellős közepén.
Beszélgető
2023. november 06. 21:52
Nem kell nagy faxni, ki kell tiltani az újságírókat, mint ahogy a demokrácia alappilérét képező ukrajnában tették.
zsírgyík
2023. november 06. 19:35
Szarházi német firkászok, az izraeliek ellen uszítanak és csodálkoznak, hogy nincs kinyalva a seggük! Mi a faszért nem mennek el Gázába és tárják fel az októberi palesztin “erőszakos cselekedeteket”?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!