Megvan Biden csodafegyvere: Liz Truss

2023. november 30. 10:41

A saláta után most a republikánusokkal akar megküzdeni a bukott brit miniszterelnök.

2023. november 30. 10:41

Liz Truss Joe Biden titkos ukrajnai fegyvere – írta a Politico. A lap beszámolt róla, hogy Nagy-Britannia legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke a héten Washingtonban van, hogy támogatást gyűjtsön Ukrajna számára.

A lap szerint az Atlanti-óceán mindkét partján remélik, hogy Truss segíthet az amerikai jobboldalon folyó vitát az izolacionizmustól az aktív nemzetközi szerepvállalás irányába terelni, amelyet Rishi Sunak brit miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök is támogat.

Az útra alig egy évvel azután kerül sor, hogy megalázó lemondásával véget ért katasztrofális miniszterelnöksége Nagy-Britannia legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnökeként. A Downing Street-i 49 napos mandátumának vége óta Truss a jobboldali politikák bajnokaként próbál helyet kiharcolni magának a világban. A héten Washingtonban tartózkodik a Konzervatív Ukrajna Barátai (CFU) küldöttségének tagjaként, volt tory vezető társaival, Iain Duncan Smith-szel és Michael Howarddal együtt. A csoportnak sűrű a programja, mintegy két tucat találkozót terveznek konzervatív amerikai törvényhozókkal és agytrösztökkel. A CFU azt reméli, hogy  a delegációnak sikerül meggyőznie a Trump-szimpatizáns republikánusokat arról, hogy

Ukrajna további támogatása „a helyes a döntés”. 

Érdemes azonban megnézni, hogy ki is akarja most kioktatni az amerikai konzervatívokat külpolitikából. 

Truss egyik megszólalásában Fekete-tenger partjára „helyezte” balti államokat; egy alkalommal pedig vitába szállt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel arról, hogy Nagy-Britannia soha nem fogja elismerni a voronyezsi és rosztovi régiók fölötti orosz szuverenitást. A földrajzban láthatóan járatos miniszterelnök csak azt nem vette figyelembe, hogy mindkét terület mindig is Oroszország része volt. 

Ezek a bakik ugyan akkor nem akadályozták meg abban, hogy igazi háborús héjakánt viselkedjen. Egyszer, amikor az atomháború esélyeiről faggatták kijelentette, hogy kész megnyomni az atomfegyvereket indító gombot. 

Talán nem is volt véletlen, hogy Trusst végül még egy fejessaláta is képes volt „legyőzni”. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MANDEL NGAN / AFP

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Selamat
2023. december 02. 14:46
Az hogy ez a nő nem normális, az már a piros gomb nyomogatásánál kiderült. De hogy egy Bidé szellemi nagysággal álljon össze kirobbantani egy világháborút, az mutatja csak igazán, hogy hova jutott egy mindenkit barmikor legyilkolni kész Amerika, egy újabb gyarmatosításra kész, s ott szintén gyilkolassal rendet tenni szándékozó Anglia. Mondjuk semmi csoda nincs a fentiekben, mert ahol egy szó szerint eszét már rég elvesztett emberi roncs volt a legjobb elnöknek, még ahol úgy London, mint a királyság , valamint a skótok miniszterelnöke is minden csak nem közibük való, ott valóban minden megtörténhet. S akkor jön Liz és Bidé... Édesjóistenem
khomeini
2023. november 30. 22:51
ez nem jobboldali hanem elmebeteg
Akitlosz
2023. november 30. 21:24
"Egyszer, amikor az atomháború esélyeiről faggatták kijelentette, hogy kész megnyomni az atomfegyvereket indító gombot." Mi mást mondhatna? Munkaköri kötelessége megnyomni azt a gombot szükség esetén. A nagy Thatcher asszonyság talán nem nyomta volna meg a gombot? Minek hergel a Mandiner?
Akitlosz
2023. november 30. 21:20
"Rishi Sunak brit" Nem az, hanem indiai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!