Meglepetés: Putyin jövőre is elindul az orosz elnökválasztáson

2023. november 06. 16:53

Az Oroszországot 1999 óta vezető politikus 2024-től is folytatná az elnökséget.

2023. november 06. 16:53
PUTYIN, Vlagyimir

A Reuters arról ír: több Kremlhez közeli forrás egybehangzóan állítja, hogy 

Vlagyimir Putyin eldöntötte, elindul a jövő májusban tartandó újabb orosz elnökválasztáson.

Vlagyimir Putyin 1999-ben lett először előbb miniszterelnök, majd 2000-től államfő Oroszországban. Az akkori orosz alkotmány szerint két négyéves ciklusig lehetett hatalomban, így 2008-ban helyet cserélt addigi miniszterelnökével, Dmitrij Medvegyevvel. Utóbbi négy évig töltötte be az elnöki posztot, majd 2012-ben Putyin úgy döntött, elindul újra az elnökválasztáson. Megnyerte az akkori és a hat évvel későbbi választást is – mert időközben hatévessé nyújtották a ciklust.

Jövőre kerül sor az újabb elnökválasztásra. Egy időközbeni alkotmánymódosítással megtartották a két ciklusos elnökségi korlátozást, de olyan formában, hogy a 2024 előtti időszakot nem veszik figyelembe. Ez azt jelenti, hogy 

a most 72. évében járó Putyin a jövő évtől még kétszer hat évig lehet elnök, 

ha ő úgy akarja és ha megélné a második ciklus végét is 84 évesen.

Az Oroszországot negyed évszázada irányító Putyinnak az elmúlt egy évben 80 százalék körül alakult a hazai támogatottsága a közvélemény-kutatási adatok szerint – írja a Reuters a Levada kutatásai alapján.

 

Nyitókép: MTI/EPA/Igor Kovalenko

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2023. november 06. 23:38
Én úgy olvastam, az eredeti Vlagyimir Vlagyimirovics már elhunyt és csak haosnmássgai vezetik most meglehetősen jól Oroszroszágot. De a választáson melyik Putyin undul?
F1950
2023. november 06. 22:53
Ez a hasonmás, egy nagy nagy hülyeség. Persze, találtak egy Putyint Angliában, de angolul beszél...Meg másik hármat a tajgában, de az egyik alacsonyabb volt, ketten meg fél méterrel magasabbak. Mindenki nyugodjon meg. A Tom Cruise filmek szilikon álarca ugyanúgy nem létezik mint a chip amivel a hangot módosítják. Szóval science fiction. Nyugatról forszírozzák hónapok óta ezt a kitalációt, biztos sokat járnak moziba. Mindenki Montgomery tábornokra gondol, amivel tényleg becsapták a németeket Afrikában. Régen volt és más közeg. Pl Bidennek miért nincs alteregója? Jócskán ráférne egy, aki nem csetlik-botlik. Vagy pl Scholtznak? Félnek, hogy rábukkannának egy kevésbé hülyére.
blackorion93
2023. november 06. 22:44
Úristen, mi lesz ezek után?! Holnap fel kel majd a nap?! Újra 3 órát késik a máv?! Elkészül egy újabb stadion?! Mi lesz még MANDI? Miről tudsz még, amiről mi még csak sejteni se tudunk?! MI?!
hátakkor
2023. november 06. 19:43
Mind a három Putyin?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!