Még mindig brutálisan sokan vannak Gáza északi részén, a lakosoknak utat nyitottak dél felé

2023. november 04. 13:43

Az izraeli hadsereg evakuálásra felszólító többszöri figyelmeztetése ellenére még mindig négyszázezer civil tartózkodik a Gázai övezet északi részén. Az izraeliek szombaton újra megnyitnak egy fontos útvonalat, hogy a lakosság biztonságosan eljuthasson a harcoktól kevésbé érintett déli területekre.

2023. november 04. 13:43
null

David Satterfield amerikai különmegbízott szerint még mindig négyszázezer ember tartózkodik a Gázai övezet északi részén annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben Izrael többször felszólított az evakuálásra, azaz, hogy a lakosok költözzenek délre, az úgynevezett biztonságos területekre. 

Satterfield ma reggel a jordániai fővárosban, Ammánban újságíróknak nyilatkozva elmondta, közel egymillió ember ezt meg is tette, 350-400 ezren viszont az enklávé északi részén maradtak, amely az izraeli légi bombázások és szárazföldi offenzíva célpontja – bár délen is voltak légicsapások. 

A BBC híradása szerint az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, szombat délután három órán át engedélyezik az átmenő forgalmat Gáza két fő észak-déli autópályájának egyikén, hogy a még északon tartózkodó civilek az övezet déli részébe juthassanak. Az IDF arab nyelvű szóvivője az X-en (Twitteren) közzétett bejegyzésében azt írja, hogy a Szalah al-Din út három órán át, helyi idő szerint 13 órától 16 óráig lesz járható; és „mivel a Hamasz vezetői már gondoskodnak a saját védelmükről,  a civileknek ugyanezt kell tenniük, és dél felé vonulniuk”.

Az izraeli hadsereg azt állítja, bekerítette Gáza városát.

 


 Nyitókép: Füst száll fel egy izraeli támadás után Gáza városában 2023. november 4-én. Fotó: Ali Jadallah / Anadolu via AFP

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon-2
2023. november 04. 17:07
a zsidóktól is hányok.. de a palesztínoktól mégjobban
survivor
2023. november 04. 16:48
Kar2 Ahonnan kijártak pénzért dolgozni a páleszek. Es elhagyhatták Egyiptom felé..
karakter-2
2023. november 04. 15:50
Gáza egy koncentrációs tábor. A koncentrációs táborokat még a nácik sem bombázták.
Akitlosz
2023. november 04. 15:14
Bár ilyen egyszerű lenne! Magyarország csak felkérné a nem kívánatos, idegen civil lakosságot, hogy távozzon a Kárpátokon túlra. Aztán bevonulna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!