Kipukkadt a lufi – úgy tűnik, az emberek már nem bíznak Rishi Sunakban

2023. november 30. 11:47

A felmérések szerint az Egyesült Királyságban jókora előnnyel vezet a baloldal. Sunak hiába ígért változást, még egy korábbi miniszterelnököt is kinevezett a kormányába. Hacsak nem történik fordulat, könnyen lehet, hogy hamarosan véget ér a 2010 óta tartó konzervatív uralom.

2023. november 30. 11:47
New UK Prime Minister Rishi Sunak Takes Office
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

A politikusok sorsa az, hogy megbukjanak. De kevesen tudnak olyan csúnyán bukni, mint a brit miniszterelnökök. Az utóbbi négy, egyaránt konzervatív párti vezető közül egyik sem választási vereség miatt kényszerült távozni, hanem még mandátuma lejárta előtt elvesztette pártja és szavazói bizalmát. Rishi Sunak két nála népszerűbb előd lemondása után került kormányfői pozícióba. Ő talán megússza a megaláztatást, hogy a miniszterelnöki rezidencia előtt, fotósok és újságírók gyűrűjében tartsa meg lemondó beszédét, de előfordulhat – ha lehet hinni a felméréseknek –, hogy egy csúfos választási bukás fog a nevéhez fűződni.

Sunak stabilitást ígért a káosz után”

2019-ben a Konzervatív Párt elsöprő győzelmet aratott, Boris Johnson vezetésével 80 fős többséget szerzett az alsóházban. Az új kormány széles támogatottságot élvezett, általános volt a pozitív várakozás. Aztán jött a koronavírus-járvány, majd a gazdasági nehézségek. Boris Johnson megbukott, miután kiderült, hogy nem tartotta be azokat a szigorú járványügyi intézkedéseket, amelyeket az átlagember kénytelen volt. Jött Liz Truss, aki ötven nap után lemondott, ezzel ő lett az Egyesült Királyság történetének legrövidebb ideig regnáló miniszterelnöke. Rishi Sunak korábban még elvesztette a Konzervatív Párton belüli versenyt Liz Truss-szal szemben, azonban végül elérkezett az ő pillanata. Sunak stabilitást ígért a káosz után. Márpedig a második világháború után szinte hagyománnyá vált, hogy kicsit szürke, de megbízható kormányfőket választanak a britek. Úgy tűnt, Rishi Sunak tökéletesen megfelel ennek az igénynek.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. december 06. 08:51
Pocsék miniszterelnök. Ennyire képes csúcsformában. Pakiszttanya lett Anglia.
Mich99
2023. december 03. 11:22
A hülyeségből is megárt a sok...!
P_F_Juli
2023. december 02. 12:49
"Hacsak nem történik fordulat, könnyen lehet, hogy hamarosan véget ér a 2010 óta tartó konzervatív uralom." Ha ilyenek a briteknél a konzervatívok, milyenek vajon a liberálisok? Ugyan az állítások szerint "...Sunak stabilitást ígért a káosz után” de hát a "szigeteken" a "kukoricahajat" a "saláta" követte, majd pedig úgy tűnik, jött a "feketeleves". Így jártak, nincs mit tenni, el kell mosogatni, aztán újra kezdeni a "főzést".
2023. december 01. 14:33 Szerkesztve
Jaj de jó...Egy rishi sunak nevű pakisztáni vezette konzervatív párt bukik Angliában, felváltja őt a zsidó szőr keir starmer vezette munkáspárt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!