Iszlámellenes, euroszkeptikus, kedveli a magyar kormányt – Kicsoda Geert Wilders, a holland választások győztese?

2023. november 23. 14:10

Geert Wilders váratlan választási győzelmével lesokkolta Európát. A politikus leginkább iszlámellenes nézeteiről volt ismert. Bár hosszú évek óta állandó szereplője volt a holland politikának, a többi párt páriaként kezelte. Ki ő és mi vezetett a sikeréhez?

2023. november 23. 14:10

Geert Wilders meglepetés győzelmet aratott a holland választásokon. A politikusnak 25 évnyi parlamenti képviselőség után sikerült diadalmaskodnia. A Szabadságpárt (PVV) 37 képviselőt küldhet a parlamentbe, ezzel messze megelőzi a második helyen végző baloldali szövetséget – számolt be a BBC.

„A PVV-t nem lehet többé figyelmen kívül hagyni. Kormányozni fogunk” – jelentette ki Wilders. 

A hatvanesztendős politikus pályája jelentős részét a mainstreamen kívül, a holland politikai élet peremén töltötte. 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Veszprémy László Bernát

Facebook

Idézőjel

Annyi biztos, hogy nagy felfordulás zajlik Hollandiában.

Hosszú út a győzelemig

Mikor Geert Wilders konzervatív-liberális színekben 1998-ban bejutott a holland parlamentbe, valószínűleg még senki nem gondolta volna, hogy milyen pályát fog befutni. Ezekben az időkben Pim Fortuyn volt a holland jobboldal meghatározó alakja.

A népszerű bevándorlásellenes politikust 2002-ben meggyilkolta egy szélsőbaloldali környezetvédelmi aktivista. Fortuyn halála után Wilders próbálta felvenni a bevándorlásellenes, iszlám-kritikus vonalat. 

2006-ban Wilders megalapította a Szabadságpártot, miután kilépett korábbi mozgalmából. Ekkor már Wilders rendőrségi védelem alatt élt, mivel két évvel korábban elkaptak két iszlamistát, akik a meggyilkolását tervezték.

Ugyanebben az évben Wilders pártja kilenc képviselőt küldhetett a 150 fős holland parlamentbe – írja a Reuters.

2007-ben a politikus sokaknál kiütötte a biztosítékot, miután a Korán betiltását követelte. 

Wilders hosszú éveken át ugyanazt hirdette: csökkenteni kell a nem-európai bevándorlást, és fel kell venni a kesztyűt a radikális iszlámmal. Újra és újra az iszlamista iskolák betiltását követelte, és azt, hogy, aki már Hollandiában él, integrálódjon a társadalomba. 

A holland politikust az európai politikában szélsőségesként kezelték.

2009-ben például a munkáspárti brit belügyminiszter „nem kívánatos személynek” nyilvánította, és megtiltotta neki, hogy belépjen az országba. 

Ezt is ajánljuk a témában

A fordulat

A 2000-es évek európai terrorhulláma ellenére nem sikerült a bevándorlást központi kérdéssé tenni az európai politikában. A fordulatot 2015 hozta el, amikor is több százezer szíriai migráns érkezett Európába. A nyugati kormányok kitárták az ajtókat, de ezt sokan nem támogatták. 

A migrációs válság megerősítette ugyan Wilders pártját, de még nem hozta el a győzelmet. A 2017-es voksolásokon az előzetes felméréseknél rosszabb eredményt ért el a Szabadságpárt.

A Spectator választás utáni elemzése alapján a siker azért maradt el, mert Mark Rutte jobban kampányolt, mint Wilders, így a migrációs politikával kapcsolatos elégedetlenség nem segítette olyan mértékben a Szabadságpártot, mint ahogyan azt sokan várták. 

Időközben Wilders kibővítette a platformját: az iszlámellenes üzenetek mellett erősen euroszkeptikus retorikát vett fel, sőt még 

egy Brexithez hasonló referendumot is megígért. 

Az utóbbi időben Wilders leginkább azért került a nyugati lapok hasábjaira, mert a holland bíróság elítélte őt marokkóiak elleni diszkriminációért.

Ezt is ajánljuk a témában

Magyar kapcsolat

Az elmúlt években Geert Wilders jó kapcsolatot alakított ki a magyar kormánnyal és többször elismerően nyilatkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökről. 

Geert Wilders Magyarország jóbarátja, mindig is tisztelettel közelített hozzánk, magyarokhoz.

A nemzetközi mainstreammel szemben ért és megért minket, pontosan tisztában van az illegális migráció okozta veszélyekkel” írta Szijjártó Péter külügyminiszter a Szabadságpárt vezetőjéről idén márciusban.

Wildersnek a felesége is magyar származású; a politikus gyakran járt Magyarországon.

Ezt is ajánljuk a témában

Váratlan siker

A 2021-es választásokon Wilders mozgalma 10,79 százalékkal a harmadik helyen végzett, és 17 mandátumot szereztek a 150-ből. Úgy tűnt, lefelé ível a radikális jobboldali politikus pályája.

Két év alatt azonban drámai fordulat következett be. 

Mint korábban a Mandiner is megírta, a legutóbbi holland voksolásokra azután került sor, hogy Mark Rutte, a Hollandiát 2010 óta vezető jobboldali liberális miniszterelnök kormánya idén júliusban lemondott, miután nem tudott dűlőre jutni egy migrációs politikai kérdésben, a háborús konfliktusokból érkezett menekültek családegyesítésének szabályozásában. 

A választási kampány főleg az infláció, valamint a megélhetés biztonságáról szólt. 

A Szabadságpárt ezekben a kérdésekben populista álláspontot képviselt.

Wilders a France 24 cikke szerint enyhített az iszlámmal kapcsolatos retorikáján, bár az üzenete ugyanaz maradt. 

A bevándorlás korlátozása mellett a Szabadságpárt mostani kiáltványa az északi-tengeri olaj- és gázkitermelés fokozását ígérte, illetve a szén- és gázerőművek nyitva tartására szólított fel. Ez minden bizonnyal sok vidéki szavazót megnyert, többek között a gazdákat is.

Így 25 év után Geert Wilders politikai páriából Hollandia miniszterelnöke lehet, amennyiben sikerül neki kormánykoalíciót létrehoznia. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: ANP via AFP

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2023. november 24. 13:05
Ez az ember már közel 20 éve az iszlám terror halállistáján elökelö helyen szerepel. Minden tiszteletem Wildersé, hogy nem tágított a halálos fenyegetés alatt sem az álláspontjától és végül gyözelmet fog aratni. Ilyen emberekkel tudnák az európai nemzetek Európát az amerikai ügynököktöl és a mohamedán megszállóktól megszabadítani.
Reszelő Aladár
2023. november 23. 18:53
Ha miniszterelnök lehetne az egy izgalmas leosztás lenne. Mondjuk Meloni barátságával eddig sem mentünk sokra, de ha jövőre sikerülne az EP-ben egy masszív patrióta-bevándorlásellenes pártcsaládot összehozni, az sokat sejtetne. Persze a Tanácsban is jól jönne valaki, aki a 7-es cikkelyes szarakodásra azt mondja, hogy lépjük tovább. Ha 6 év alatt nem sikerül elmeszelni minket, akkor talán nincs is baj. Nem úgy ismerjük Dr Miniszterelnököt, hogy ha nekiáll egy projektnek és 13 évig nem végez vele, akkor talán neki sem állt. 13 év alatt még a focink is jobb lett.
ekeke1
2023. november 23. 18:10
Lehet hogy most még nem lesz kormányfő. De a tendencia világos, ekkora fölényt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Megpróbálták "orbánosítani", elszigetelni, kirekeszteni. Nem ment, ez lett az eredmény. És fél év múlva EP választások...Addig remélhetőleg a német kormány is szétesik.
Ekrü
2023. november 23. 17:57
nempolitizalok-0 2023. november 23. 17:24 "Orbán Viktor magyar miniszterelnök az elsők között gratulált Wildersnek."- Nem csak gratulált , hanem beszélt a változásról. Kizárt, hogy ő nem tudna valamit, hisz Wilders jó barátja, ráadásul elég rutinos ahhoz, hogy tudja mikor nem kell megszólalni. Most viszont elsők között gratulált.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!