Gyors gondolatok a holland választásokról

2023. november 23. 10:04

Annyi biztos, hogy nagy felfordulás zajlik Hollandiában.

2023. november 23. 10:04
null
Veszprémy László Bernát
Facebook

„96%-os feldolgozottságnál Wildersnek esetleg összejöhet egy kb. nyolcpárti koalíció, feltéve, hogy az összes párt tényleg nyitott erre. Ez egy elképesztően instabil felállás lenne, ahol kb. egy képviselő sértődésével is borulhatna az egész. Már ha egyáltalán összejön, hiszen az is lehetséges, hogy valaki fontos tényező közli: nincs koalíció a szélsőjobboldallal. És akkor a baloldal is alakíthat kormányt, benne olyan szereplőkkel, mint a radikális, zöld GroenLinks vagy a szocialista Timmermans.

De legyünk optimisták, és feltételezzük, hogy a koalíció felépítése valóban összejön Wildersnek. További forgatókönyv, hogy feláll a koalíció, ám az „béna kacsa” lesz, és/vagy rövid életű koalíció, mely rövidesen szétesik. De ha esetleg még optimistább akarok lenni, és feltételezem, hogy hosszú életű koalíció jön létre, akkor is lehetséges, hogy olyan kormány lesz, mint a brit jobboldal, a svéd jobboldal vagy az olasz jobboldal kormányai: amint hatalomra kerülnek, megfeledkeznek a magyar kapcsolatról és nem csinálnak radikális változást.

Ezt is ajánljuk a témában

További forgatókönyv (szerintem jelenleg a legkevésbé valószínű), hogy Wilders egy stabil koalíciót hoz létre, komoly szövetségesként tekint Magyarországra, és egy komoly változást indít el Nyugat-Európában.”

Nyitókép: AFP / Miguel Medina

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ghelmddfd
2023. november 23. 15:30
Gyors gondolatok a holland választásokról ---------------------- 1. Stak a libcsi gondol, gonduja van, amagyar germanoid, rakand. Ha rakand, úgy nem gyors, magyarul a schnell ár-va volna, árva, de ha rakand van, úgy rekna vagy rakna, ha racionális, úgy árva, attól, hogy racionális, ergo: rekna rakandás.
pipa89
2023. november 23. 13:59
Jaja, Rutte túltolta a traktorokat az úton :-D
MaBaker
2023. november 23. 13:49
Nagy hibája a holland választási rendszernek, hogy teljesen arányos és ezek szerint alacsony a bekerülési küszöb. Nincsenek egyéni kerületek, aminek a mandátumát egyértelműen lehet vinni. Pont emiatt kormányzott nálunk az SZDSZ 5%-os pártként 12 évig. Ezt a patthelyzetet küszöböli ki a magyar választási rendszer a vegyes mandátumrendszerrel (egyéni+lista) és még meg is fejeli a győzteskompenzációval, ha egy kerületet 50%-nál magasabb aránnyal nyer egy jelölt
MaBaker
2023. november 23. 13:46
Új választás kiírására kell koalíciót kovácsolnia. Győzteshez húznak az emberek. A következő szavazásnál magasabb eredményre számíthat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!