Geert Wilders: Kormányozni akarunk, és kormányozni is fogunk!

2023. november 23. 15:16

Már csak az a kérdés, hogyan és kivel, mert hát az abszolút többsége nem lett meg a Szabadságpártnak. Legutóbb 271 napba telt, mire megalakult az új kormány, de mi a helyzet most? Utánajártunk!

2023. november 23. 15:16
null
Ungvári Ildikó

Sokan a legnagyobb politikai fordulatként emlegetik a szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) győzelmét Hollandiában. A szavazatok közel 100 százalékos feldolgozottsága után már biztos, hogy Geert Wilders pártja kapta a legtöbb voksot a szerdai előrehozott parlamenti választásokon

Történelmi győzelem, de vajon elég-e a kormányalakításhoz?

Ugyanakkor hiába a PVV a legnépszerűbb párt jelenleg az országban, a kormányalakításhoz, és az abszolút többség megszerzéséhez legalább két koalíciós partnerre van szüksége.

Csakhogy a másik három népszerű párt mindegyike korábban már tett arra utaló kijelentést, hogy nem hajlandó koalícióra lépni a PVV-vel.

A legfrissebb eredmények szerint a megszerezhető 150 parlamenti székből 37-et nyert el a PVV, míg a Frans Timmermans vezette Munkáspárt és a Zöld Liberálisok koalíció (GL/PvdA) 25, a Szabadságért és Demokráciáért Néppárt (VVD) Dilan Yeşilgöz-Zegerius vezetésével pedig 24 mandátumot kapott. Kissé lemaradva negyedik befutó az Új Társadalmi Szerződés (NSC) 20 hellyel. 

Szerda este Wilders a következőképp értékelte az eredményeket:

„Az emberek kinyilvánították az akaratukat” – mondta pártja győzelmére utalva, majd hangsúlyozta, mindenképp megpróbál kormányt alakítani, mivel a „választók akaratát nem lehet figyelmen kívül hagyni”.

„Bizakodó vagyok, hogy sikerül egyezségre jutnunk. Kormányozni akarunk, és kormányozni is fogunk”

 – nyilatkozta, már csak az a kérdés, hogy kivel.

Kivel léphet Wilders kalícióra?

A leglogikusabb, és legesélyesebb felállás a VVD-vel és az NSC-vel kötött koalíció lenne. A három pártnak együttesen 81 mandátuma lenne, ami már elég az abszolút többséghez. De még ez, a legegyszerűbbnek tűnő koalíció is várhatóan hosszadalmas, akár hónapokig tartó tárgyalással érhető csak el. 

A három lehetséges koalíciós partner közül egyik sem ért egyet a PVV euroszkeptikus látásmódjával, és a kampányidőszakban valamilyen formában mindegyik párt vezetése kijelentette, hogy nem akarnak velük koalícióra lépni, legalábbis semmiképp sem a Szabadságpárt vezetésével. A kialakult helyzet ugyanakkor változtathat a hozzáállásukon, sőt, lévén a legerősebb politikai erőről szó, aki szövetségre akar lépni velük, annak el kell fogadnia, hogy a PVV vezető szerepet töltene be a kormányban. 

A baloldali munkáspárti és zöld koalíció vezetője Frans Timmermans kizárta az együttműködés lehetőségét arra hivatkozva, hogy „meg kell védeni a demokráciát Wilderséktől”.

A jobboldali VVD nem zárkózott el teljesen, a párt miniszterelnök jelöltje, Dilan Yesilgoz ugyanakkor kijelentette, nem hajlandó belépni egy olyan kormánykoalícióba, amelynek Wilders a feje.

Egyedül Pieter Omtzigt, a negyedik helyen befutó NSC vezetője lágyult meg az eredmények láttán a Szabadságpárt irányába. Ő azt nyilatkozta, el tudnak képzelni egy koalíciót, de hosszas tárgyalásokra kell számítani.

Megvannak az eredmények, ez jön most

A holland parlament a világ egyik legszétforgácsoltabb parlamentje, rengeteg párttal, így egyáltalán nem újdonság, hogy nehéznek ígérkezik összehozni egy koalíciót.

A pártok csütörtökön már tárgyalnak is egymással, pénteken pedig azért találkoznak a pártok vezetői, hogy kijelöljenek egy úgynevezett megbízottat, aki részletes tárgyalásokat folytat a legesélyesebb jelöltekkel. Ez a személy egyébként gyakran a jövendőbeli miniszterelnök. A tárgyalások befejeztével jó esetben létrejön egy kormánykoalíció. A megbízott lezárja a megbeszélést, és a koalícióban résztvevő pártok tagjai között – a mandátumokkal arányosan – felosztják a miniszteri pozíciókat. Aláírják a koalíciós megállapodást, és bizalmi szavazást folytatnak le. 

Hollandiában sosem egyszerű a kormányalakítás

A folyamat önmagában gyorsnak tűnik, de akár hónapokig is eltarthat. 

Legutóbb 271 napba telt, mire megalakult az új kormány, idén pedig még nehezebb tárgyalásokra lehet számítani. 

A korábbi években ugyanis a Szabadságpártnak csak második, vagy harmadik helyen sikerült bejutnia, így a többi párt könnyedén ki tudta lökni őket a hatalomból. Most viszont, hogy Wildersék fölényesen zsebelték be az első helyet, sokkal nehezebb lesz tőlük megszabadulni, noha ez a legtöbb párt nem titkolt célja.

Amennyiben Wildersnek nem sikerül összehoznia a koalíciót, a többi párt is megpróbálkozhat a kormányalakítással. De ez se tűnik sokkal egyszerűbbnek. 

Amennyiben a második erő, a baloldali Munkáspárt és a Zöld Liberálisok koalíciója alakítana kormányt valakivel, az egy olyan gyenge kormányzást eredményezhet, ami a közeli jövőben a hatalom szétesését, és újabb előrehozott választások szükségességét jelentené.

A Szabadságpárt győzelme egyébként a hagyományos, konzervatív jobboldal további erősödésének a bizonyítéka Európában, és nem csoda, hogy az ellenzéki pártok mindent megtennének, hogy Wilders ne alakíthasson kormányt. Sokat elmond a politikus személyéről, hogy Brüsszelben Orbán Viktor és Donald Trump hollandiai hasonmásaként emlegetik. A holland emberek bizalmát pedig olyan ígéretekkel sikerült elnyernie, mint a migráció megfékezése, az EU-nak történő kifizetések csökkentése, illetve Ukrajna EU-tagságának megakadályozása.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: REMKO DE WAAL / ANP MAG / ANP via AFP

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. november 24. 16:07
Rossz ötlet egy ország sorsát csak kormányra és a parlamentre bízni. Ha az államfő és a népszavazás hasonlóan erős, akkor kevésbé fontos a kormány és a parlament és nem alakulhat ki patthelyzet.
Reszelő Aladár
2023. november 23. 23:16
Mindent meg fognak tenni, hogy egy minél káoszosabb kormányzás jöjjön. Ha pedig Wilders jut hatalomra és megpróbálna rendet tenni, akkor még a végén kiderül, hogy ott is gondok vannak a jogállammal.
Palatin
2023. november 23. 21:30
Helyesen: Zürös, válságos idöszakokban kemény, nemzeti kormányra van szükség, amelyik az ország érdekeit következetesen, minden eszközzel védi. Még akkor is, ha ez a kormány akár enyhe diktatórikus vonásokat mutat. Nincs mese, ha bajok vannak ilyen kormány kell Minthogy Magyarország fekvése, a magyarság története, Nyugat-Európához való viszonyunk ellentmondásossága, - értve ezalatt, hogy nem bízhatunk meg bennük -, egy krónikus válsághelyzethez hasonló szituációba kényszerít bennünket, nekünk mindig, - azaz örökké -, olyan kormányra van szükségünk mint a mai Fidesz-kormány Nem szabad kisérletezgethetünk semmiféle balos beütésü kormányokkal, akik megvesztegethetök és akár üres igéretekért, vagy a politikusok személyes érdekeikért kalandos konstrukciókba keverhetik bele országunkat, amiböl aztán nem lehet megszabadulni. Tehát nálunk a Gyurcsány-vágású link, léha, megbízhatatlan politikai hatalom mint kormányzó erö egész egyszerüen NEMZET-STRATÉGIAI OKOK MIATT SEM LEHET EGY OPCIÓ
Palatin
2023. november 23. 21:26
Zürös, válságos idöszakokban kemény, nemzeti kormányra van szükség, amelyik az ország érdekeit következetesen, minden eszközzel védi. Még akkor sem, ha ez a kormány akár enyhe diktatórikus vonásokat mutat. Nincs mese, ha bajok vannak ilyen kormány kell. Minthogy Magyarország fekvése, a magyarság története, Nyugat-Európához való viszonyunk ellentmondásossága, - értve ezalatt, hogy nem bízhatunk meg bennük -, egy krónikus válsághelyzethez hasonló szituációba kényszerít bennünket, nekünk mindig, - azaz örökké -, olyan kormányra van szükségünk mint a mai Fidesz-kormány. Nem szabad kisérletezgethetünk semmiféle balos beütésü kormányokkal, akik megvesztegethetök és akár üres igéretekért, vagy a politikusok személyes érdekeikért kalandos konstrukciókba keverhetik bele országunkat, amiböl aztán nem lehet megszabadulni. Tehát nálunk a Gyurcsány-vágású link, léha, megbízhatatlan politikai hatalom mint kormányzó erö egész egyszerüen NEMZET-STRATÉGIAI OKOK MIATT SEM LEHET EGY OPCIÓ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!