Francia filozófus: Európa gyenge, a migránsok erősek

2023. november 02. 17:12

Michel Onfray szerint csak idő kérdése, mikor győzedelmeskedik az iszlám a kontinensen.

2023. november 02. 17:12
null

Michel Onfray francia filozófus – aki évek óta a Nyugat hanyatlására figyelmeztet –, interjút adott a Weltnek. Onfray úgy látja, hogy a Hamász terrortámadása után a legrosszabb félelmei igazólódnak be Európában.

Az 1959-ben született filozófus egykor a „Front de gauche” baloldali mozgalmat támogatta, majd tíz évvel ezelőtt a baloldali politika, az Európai Unió és az iszlám heves kritikusává vált. Úgy gondolja, hogy a Nyugat már régóta gyengül, ráadásul Izrael és a Hamasz révén két ellentétes világ áll egymással szemben.

Hasonlóan Samuel Huntigton téziseihez a francia filozófus is úgy véli, hogy a nemzetközi kapcsolatokat egész civilizációk közötti kulturális konfliktusok fogják jellemezni, különösen az iszlám és a Nyugat között. „Soha nem létezett olyan társadalom, amely vallás nélkül fent maradt volna – vallja Onfray. Aki szerint az Újszövetség ideje „részben lejárt”. A Korán viszont, amelynek nevében támadják a Nyugatot, „kiváló állapotban van”.

Legfeljebb késleltetni lehet az iszlám elkerülhetetlen diadalát

 – jelentette ki. Hozzátéve, hogy a nyugat reakcióját Amerika határozza meg, de nem lehet tudni, mekkora áldozatot hajlandó meghozni Európáért.

Franciaország nem tud szuverén politikát folytatni és az antiszemitizmus kérdéskörében a baloldal is küzd a határok meghúzásával. Az antiszemitizmus olyan, mint a pestis, csak arra vár, hogy mikor térhet vissza új formájában. 

Az antiszemitizmus egyáltalán nem halott Franciaországban, de „nem a jobboldal masírozik palesztin zászlók alatt, épp ellenkezőleg”. A bevándorlók és iszlamista társadalmi hátterű rétegek erősen meghatározzák a francia belpolitikát. Onfray szerint Franciaország 1992-ben a maastrichti szerződés aláírásával feladta nemzeti szuverenitását, és

átadta a hatalmat Brüsszelnek, amely bevándorláspárti és palesztinbarát politikát folytat.

Úgy folytatta, Macronnak egyetlen hatalma maradt „a fecsegés”. Egy meztelen király. Európában a migránsok azért erősek, mert mi gyengék vagyunk – tette hozzá. 

Onfray szerint az arab és muszlim embereknek van becsületérzetük, erényérzetük és férfiasságérzetük, míg Franciaország megalázkodik előttük, és bocsánatukért könyörög.

A nemzeti férfiatlanság találkozik az arab férfiassággal,

amely támadó pozíciót vett fel. Ez az erősek válasza a gyengékre.

Onfray felhívta a figyelmet, hogy nem szabad hagyni, hogy megtévesszen a terroristák és szövetségeseik szemantikája, akik a cionista entitás halálát akarják, azok azoknak a halálát akarják, akik Izrael államban élnek. Amit a Hamász most tett, világosan mutatja, hogy mi az „iszlamista útiterv”.

Az antiszemitizmust kizárólag a jobboldalhoz kötik, pedig számos történelmi példa erősíti, hogy jelentős baloldali értelmiségiek is antiszemiták voltak

 – hívta fel a figyelmet.

A Hamász tetteit össze lehet hasonlítani a nemzetiszocializmussal, de a jelenlegi helyzet sajátosságait előtérbe kell helyezni. Izrael az emberséges válaszcsapás tekintetében csapdába esett. Tudja, hogy az ellentámadása nem helyi jellegű lesz Gázában, hanem a legtöbb arab ország reagálni fog, mert a Gáza elleni támadást személyes sértésnek tekintik. „Egy államnak csak érdekei vannak” – idézte Charles de Gaulle egykori francia elnököt Onfray.

De ez nem akadályozza meg, hogy egy államnak barátai is legyenek, amennyiben ezek a barátok, szintén önérdekből hozzájárulnak az érdekeihez – véli Onfray. A politikában nincsenek szerelmi házasságok, csak érdekházasságok. A világon egyetlen olyan állam van, amely egyetemes humanista elveken alapul, és ez a Vatikán.

Ennek következtében, kizárólagos államérdekek mentén folytatott politikai lépések és ennek eredményeként a legrosszabb várható a jövőben, az emberek soha nem változnak – mondta.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MTI/AP/Aurelien Morissard

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2023. november 03. 15:39
"nem szabad hagyni, hogy megtévesszen a terroristák és szövetségeseik szemantikája, akik a cionista entitás halálát akarják, azok azoknak a halálát akarják, akik Izrael államban élnek. Amit a Hamász most tett, világosan mutatja, hogy mi az „iszlamista útiterv”." Ehhez képest pont a palesztinokat fogják kiirtani...
connorj
2023. november 03. 05:07
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚 Trianon ellen nem szoktak tüntetni. Se Bécsben, se Brüsszelben sem Tel-Avivban
Haramia
2023. november 03. 00:30
Európa megöngyilkolja magát. Hogy ilyen szép magyarsággal fejezzem ki magam.
Akitlosz
2023. november 03. 00:02
"Amikor összetalálkoztok a hitetlenekkel, akkor vágjátok el a nyakukat!" / Korán 47:4 /
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!