Ferenc pápa és a zsidó rabbik között feszültség alakult ki

2023. november 24. 19:17

Az olasz rabbik szerint mit sem ér, hogy évtizedeken keresztül barátnak és testvérnek nevezték egymást.

2023. november 24. 19:17
Ferenc pápa

Feszültség alakult ki a zsidó közösség és a Vatikán között, miután Ferenc pápa szerdán két delegációt is fogadott a Vatikánban: a Hamász terrorszervezet által fogságba ejtett személyek családtagjait és az Izraelben börtönökben tartott palesztin rabok rokonait – írta meg a Magyar Nemzet.

Az olasz rabbik felháborodásukat fejezték ki, amiért a pápa ugyanolyan figyelemben részesítette a terrorszervezet által fogságban tartott ártatlan személyek, illetve az Izraelben súlyos terrorista bűncselekmények miatt fogvatartott palesztin rabok családtagjait.

Igazságtalannak tartják, hogy a katolikus egyházfő ugyanolyan mércét alkalmazott mindkét esetben, valamint azt is helytelenítik, ahogyan Róma püspöke nyilatkozik a konfliktusról, mindkét felet terrorizmussal vádolva. Továbbá nehezményezik azt is, hogy a szentatya és az egyházi elöljárók nem ítélik el nyilvánosan a Hamász támadásait és a részrehajlás elkerülése miatt, a pártatlanság jegyében ugyanarra a szintre helyezik a támadót és a megtámadottat.

A zsidó rabbik a tények láttán kérdőre vonják a több évtizedes zsidó–keresztény vallásközi párbeszéd értelmét és hasznosságát

– olvasható a cikkben.

Szerintük mit sem ér, hogy évtizedeken keresztül barátnak és testvérnek nevezték egymást, ha a zsidó nép mészárlása láttán a keresztények csak fagyos parttalanságra, egyensúlyozásokra, diplomáciai akrobatikára képesek.

A Szentszék november 22-én kiadott közleményben pontosította, hogy elsőnek a Hamász által túszul ejtett személyek családtagjaival találkozott a szentatya és csak azt követően a gázai palesztinok rokonaival.

Pietro Parolin külkapcsolatokért felelős szentszéki államtitkár válaszolt a zsidó rabbik nehezményezésére: 

a Vatikán törekszik igazságos lenni, mindkét fél szenvedése mély fájdalom tölti el a szentatyát.  

Hangsúlyozta, hogy a Szentszék már a konfliktus kirobbanásakor határozottan állást foglalt és elítélte a Hamász terrorszervezet támadását, ugyanakkor azt sem hagyhatják figyelmen kívül, hogy mi zajlik a másik oldalon.

Nyitókép: Andreas SOLARO / AFP

 

 

 

Tavaszi kampány

Kapcsolódó cikkek

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ekeke1
2023. november 26. 10:39
https://www.szombat.org/hirek-lapszemle/durva-antiszemitizmus-a-kinai-online-platformokon A sárgáknál is sikerült leszarni a kalapács nyelét? Aj...véh..
ekeke1
2023. november 26. 09:57
Dohány-zsinagóga: Telt házzal ünnepeltük a 150 éves Budapestet és a magyar kultúrát 🕍🎼 Olyan sokan voltak kíváncsiak a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) hangversenyére a Dohány utcai zsinagógában, hogy a földszint zsúfolásig megtelt, és nemcsak az első, de a második emeleti karzatot is meg kellett nyitni a közönség előtt. Az előadást – a Zsidó Budapest 150 éve programsorozat keretében – a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és Erzsébetváros önkormányzata szervezte. ------ Na, ezt is megtudtuk. A zsidó Budapest és annak 150 éve...
0123456789-2
2023. november 26. 06:24
Megjelentek a nyilasocskák @Tasi János vezetésével.
0123456789-2
2023. november 26. 06:24
Megjelentek a nyilasocskák @Tasi János vezetésével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Ezek is érdekelhetik