Ez nem lesz egyszerű menet: a holland mainstream sajtó egyből leszedte Wilders egyik kulcsemberét

2023. november 27. 18:38

Gom van Strien feladata lett volna felelős a koalíciós tárgyalásokért, azonnal lemondásra kényszerült.

2023. november 27. 18:38
null

Hétfőn kezdődtek meg a koalíciós tárgyalások a múlt heti választás után Hollandiában, de már az első nap lemondott a választást megnyerő Szabadságpárt erre a feladatra kinevezett tagja, derül ki az Index összefoglalójából.

Gom van Strient még pénteken jelölték ki ún. verkennernek, akinek feladata az lett volna, hogy elindítsa a puhatolózást a pártok között. Csakhogy a mainstream sajtónak nagyon nem volt ínyére Geert Wilders euroszkeptikus, bevándorlásellenes pártjának egyértelmű győzelme: egyből el is kezdtek arról cikkezni, hogy van Striennel szemben volt munkáltatója, az Utrecht Holdings csalás és vesztegetés gyanúja miatt korábban hivatalos panasszal élt.

Bár semmi nem bizonyosodott be, ez is elég volt ahhoz, hogy a szenátor lemondjon. Geert Wilders így visszatért a kiindulóponthoz: újra találnia kell egy konszenzusos, többnyire elfogadott embert, 

aki elkezdheti az informális egyeztetéseket a parlamentbe bekerült másik 14 párt képviselőivel.

Ez nem lesz egyszerű, mert a nagy pártok máris jelezték, hogy nem hajlandóak közösködni a szalonképtelennek tartott Wilders-szel ( aki nem volt rest győzelme után Mohameddel pózolni) 

A „holland Trump”, akinek Magyarországon is számos barátja van ugyanakkor már jelezte: ő csak jobboldali koalíciós partnerekben gondolkodik. Ilyennek számít az előző 12 évben Mark Rutte személyében a kormányfőt adó neoliberális Szabad Demokrata Néppárt (VVD), a mindössze augusztusban alakult, gazdaságilag balközép, kulturálisan jobboldali Új Társadalmi Szerződés (NSC), illetve a jobboldali-agrárius populista Farmerek és Polgárok Mozgalma (BBB) venne részt, de közülük csak utóbbi lelkes egy Wilders vezette kormányban való munkára.

Nyitókép: MTI/AP/Peter Dejong

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko-jobbos
2023. november 28. 07:32
Istenem, mekkora ötlet a tisztán listás választás!!! Akkor nincs senkinek többsége, és a a sajtó (tulajdonosai) eldönthetik, hogy ki kivel fogjon össze! Milyen szép is ott nyugaton!
Monte Carlo
2023. november 28. 04:29
Úgy tényleg nem lehet, hogy máris behódol a fasiszta propagandasajtónak.
Akitlosz
2023. november 27. 23:45
Francnak kell folyton lemondogatni! Nincsen jogerős elmarasztaló ítélet. De ha lenne sem kellene lemondani. Majd a főnök levált, ha úgy gondolja.
Player1
2023. november 27. 23:31
A középszerű sokaság legyőzi az GYŐZTES EGYÉNISÉGEKET. Spanyolország, Lengyelország, Hollandia - NEM A GYŐZTES URALKODIK - TERMÉSZETELLENES!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik