Ez lehet az első ország, ahol betiltják a TikTokot

2023. november 14. 11:14

A távközlési miniszter szerint a TikTokos tartalmak „aláássák a társadalmi békét, megbontják a családok egységét és károsan hatnak a társadalmi kapcsolatokra”.

2023. november 14. 11:14

Nepálban a kormány bejelentette, hogy betiltja a kínai fejlesztésű TikTok videómegosztó alkalmazás használatát. A távközlési miniszter a döntést hétfőn azzal indokolta, hogy az applikáció rossz hatással van a társadalmi békére.

Reka Sarma egy kabinetülést követően újságíróknak elmondta, a határozat végrehajtását a tárca, valamint a nepáli távközlési hatóság felügyeli. Bár a miniszter nem közölte, pontosan meddig kell végrehajtani a döntést, kiemelte:

technikailag akár már aznap megvalósítható a betiltás.

Hozzátette: az országban a TikTokot következetesen olyan tartalmak megosztására használták, melyek „aláássák a társadalmi békét, megbontják a családok egységét és károsan hatnak a társadalmi kapcsolatokra”. A döntést máris bírálatok érték: a civil szféra több képviselője, valamint ellenzéki politikusok mellett a kormánykoalíció néhány tagja is a szólásszabadság elleni támadásnak nevezte.

A határozatot néhány nappal azt követően hozták, hogy Katmandu újabb, a közösségi média fölötti szigorúbb ellenőrzést lehetővé tévő lépéseket jelentett be. A Nepali Times című helyi újság a Sharecast Initiative nevű nepáli médiakutató intézet 2022-ben végzett felmérésére hivatkozva azt közölte, hogy az ázsiai országban az internetezők 56 százaléka használja a kínai Bytedance vállalat tulajdonában álló platformot.

A TikTok adatgyűjtési módszerét több országban élesen bírálták.

Több helyen pedig – köztük Franciaországban és Hollandiában – megtiltották használatát a kormányzati dolgozók hivatalos eszközein.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/EPA Hayoung Jeon

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2023. november 14. 16:53
Már ott is tiktok? Tibet és a Himalája mellett? Van még egyáltalán egy tapodtat hely a világban, ahol nincs tiktok?
survivor
2023. november 14. 12:17
Jaaa...Nepál...... Az más.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik