Észak-Korea mérhetetlen mennyiségű lőszerrel látja el Putyint, miközben az EU csak pislog

2023. november 03. 07:09

Egymillió lövedéket és legalább tíz fegyverszállítmányt küldött Észak-Korea Oroszországnak augusztus óta.

2023. november 03. 07:09
null

A Politico elemzésében rámutat, hogy az utóbbi hónapokban, az orosz-ukrán háború kapcsán komoly átrendeződés történt a fegyverkezési versenyben. Észak-Korea leelőzte az EU-t, amikor Ukrajnába egymillió lövedéket küldött. Míg az háború első szakaszában egy domináns nyugati fölény volt megfigyelhető, addig mára ezek tendenciák lelassultak, és az utóbbi hónapokban Észak-Korea személyében egy új, releváns szereplő meg megjelent a fegyverszállítmányok kapcsán.

A lap szerint így a szövetségesek felfegyverzése terén Észak-Korea már megelőzte az EU-t, és már egymillió lövedéket szállított Oroszországnak, míg az EU fegyvergyártói messze elmaradnak attól a termeléstől, amelyre szükség lenne ahhoz, hogy 2023 márciusáig teljesítsék az ígért egymillió lövedékes támogatást Ukrajna számára a terjedő orosz invázió ellen.

„Nagyon aggódom az lőszergyártás miatt is”, mondta Kaja Kallas, Észtország miniszterelnöke, aki elsőként javasolta a célt, az elmúlt héten az EU vezetőinek csúcstalálkozóján. „Az az ígéret, amit Ukrajnának tettünk, hogy szállítunk egymillió lövedéket... nos az még hátravan.”

Eközben Észak-Korea hatalmas mennyiségű lőszerrel látja el Oroszországot; egy dél-koreai törvényhozó szerint Phenjan már le is szállította az egymillió lövedéket. Dél-Korea Nemzeti Hírszerző Szolgálata szerint emellett legalább tíz fegyverszállítmányt küldött Észak-Korea Oroszországba augusztus óta.

Észak-Korea háborús gazdaságot működtet, amit mi nem teszünk

– mondta Trevor Taylor, a londoni Royal United Services Institute for Defence and Security Studies (RUSI) szakértője, hozzátéve, hogy „az persze kérdéses, hogy az Észak-Korea által szállított lőszer megfelel-e azoknak a biztonsági és megbízhatósági szabványoknak, amelyeket az európaiak betartanának.”

Az Európai Bizottság május 31 óta 223.800 lövedéket szállított Ukrajnának egy visszatérítési program keretében azoktól az országoktól, amelyek beleegyeztek, hogy a raktáraikból szállítanak Kijevbe.

Litvánia külügyminisztere, Gabrielius Landsbergis nemrégiben azt írta az X-re, hogy az EU-szállítmányok száma 300.000 körül van. A lap szerint ez azt jelzi, hogy a készletnövelés lassan történik, és hogy az EU lassan de biztosan lemarad a fegyverkezései versenyben. 

A múlt hónapban Franciaország hadügyminisztere, Sébastien Lecornu azt mondta, hogy Franciaország képes lesz 2024-től havonta 3000 kritikus 155 milliméteres lőszert küldeni Kijevbe. Azonban ez még mindig csak évi 36.000 lövedéket jelent majd Franciaország részéről. A verseny tehát ezen a téren is élesedik a két szövetségi rendszer között.

Jelen állás szerint, az Észak-Korea által történő szállítások segíthetnek Oroszországnak visszaszerezni az előnyét.

Nyitókép: Grigorij SYSOYEV / POOL / AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
II.baljoska61
2023. november 03. 11:21
A világ második számú hadserege segélyre szorul... :D
bunko-jobbos
2023. november 03. 08:39
A nyugat az élvezetek kiélésében jeleskedik. És tényleg jó is (volt) itt élni. Bizonyos országok meg a hatalom megtartásásban jók. A nyugat csak addig volt erősebb, amíg többszörös volt az erőfölénye. De ez megszűnt. Kevesebb lőszere van, SOKKAL kevesebb ember harcolna érte, és nem is születnek emberek, akik teljes körűen pótolnák a meghaltakat. Szóval gyenge szarok lettek lettünk). Kélt út van: -szarul kezdenek az emberek élni (tilos az abortusz, kötelező katonai szolgálat, kevesebb Ibiza) és közben megerősödünk -minden marad a régiben és lassan beszopjuk Én az utóbbira tippelek.
Novicsok-5
2023. november 03. 08:37
Jó ötlet volt elpocsékolni az összes fegyvert Ukrajnára.
gebsi1
2023. november 03. 08:26
Miről dadog ez a szerencsétlen firkász? Az oroszok mindig is előnyben voltak a hohol agresszorral szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!